Bästa valet för kryssningar i Karibien 2021-2022

Post 2 of 12
Karibisk solnedgång sedd från fartygsdäck

Kryssningar har under några år varit det snabbast växande resesegmentet i Sverige. I en lång rad av härliga kryssningsdestinationer runt om i världen så är det ändå förstås Västindien som är kronjuvelen. Det bästa av allt är att utbudet är större än någonsin, och just på grund av det har även priserna sjunkit de senaste åren. Man behöver längre inte vara rik för att boka en kryssning till Karibien.

I denna artikel skriver vi om vad du bör tänka på när du kryssar till Karibien och vilket resebolag som erbjuder de bästa kryssningarna till de bästa priserna!

Väletablerade svenska specialisten Afro-Caribbean Travel har lanserat kryssningar i Karibien och Indiska Oceanen som kan kombineras med landarrangemang på destinationer som till exempel Kuba, Barbados och växande resmålet Seychellerna. Resorna sker med följande rederier: MSC Cruises och Variety Cruises.

Läs mer om ACT kryssningar. [oklart hur det blir efter Corona)

Kryssningsfartyg Karibien

Så får du bästa pris på din kryssning

Boka online. Det lönar sig nästan alltid, och karibiska kryssningar är inget undantag.

Av de svenska arrangörerna finns det flera aktörer som Ving och Apollo, som har ett relativt bra och varierat utbud, bra priser, skandinavisk personal på alla destinationer etc. De har också nyligen börjat med egna direktflyg till Karibien. Det blir dock billigare att boka på alternativa sätt. De traditionella charterbolagen tar fortfarande ut höga avgifter jämfört med nyare online-byråer. Hur man hittar den billigaste kryssningen är svårt att svara på generellt, då det beror på destination samt tidpunkt. Att boka flyg separat är dock oftast att rekommendera.

Apollo har bland annat kryssningar med utgångspunkter i Dominikanska republiken (en veckas vistelse på ön) och Kuba. Deras fartyg inkluderar lyxiga kryssningsfartyg som MSC Musica och Costa Magica och helt magiska segelfartyg som S/C Panorama och Star Flyer (bilden nedan).

Apollos Star Flyer segelfartyg

Tänk på att precis som med flygbiljetter så är det efterfrågan och säsong som bestämmer priset. Förr i världen var det dock vanligt med ett fast pris på kryssningar.

Att vänta till sista minuten med att boka kryssning är inget vi rekommenderar. Efterfrågan är större än utbudet och hytterna på kryssningsfartygen bokas snabbt slut. Men ibland kan man ha tur…

Högsäsongen för kryssningar är slutet på juni till augusti, jul- och nyårshelgen och februari fram till mitten på april. Fördelen med att kryssa med barnen under skollov är att det också anordnas fler aktiviteter för barnen under dessa perioder. Nackdelen är att priset är som högst under loven. Under sommaren kan det också bli stormar. Orkansäsongen brukar dock inte dra igång på allvar förrän först i mitten av augusti.

Lågsäsongen, då det är lite lugnare och priserna sjunker är slutet på april till slutet av maj, hela september fram till slutet av januari (med undantag för jul och nyår).

Fördelen med att resa under lågsäsongen, utöver priset, är att vädret är bra, att det är mindre kö till allt. Framförallt hösten är en bra tid för att boka kryssningar till de bästa priserna. Problemet kan dock vara orkansäsongen (juni-november), som kan ställa till det med rutt-planeringen, och även om just din färja kanske inte drabbas direkt av en storm så är risken för hårda vindar och regn vissa perioder större under hösten.

Höstlovet är en populär period för svenska kryssningsresenärer i Karibien. Priserna hos rederierna påverkas nämligen bara av internationella skollov, och just höstlovet (sista veckan i oktober eller första veckan i november) finns i väldigt få länder.

Karibien.eu rekommenderar dock, med hänsyn till alla variabler, att du bokar din kryssning online, och att du bokar avfärd någon gång i början på december, eller februari eller mars.

Läs mer om priser i Karibien. 

Kryssningsbåt Karibien

 

Bästa utgångshamnen i Europa för kryssningar

Malagas hamn Muelle Uno växer och utökar kapaciteten för varje år. Malaga är numera ”Porten till Medelhavet” och också porten till de andra världsdelarna på grund av att allt fler kryssningar (men även flyg) utgår från denna växande pärla till stad (4 timmar med flyg från Göteborg, Stockholm, Köpenhamn, Oslo). Alltfler svenskar väljer också att ha sin bostad utomlands i just Malaga. Tips: lägenhet till salu i Malagas mest populära kvarter.

Så maxar du din Västindiska kryssning

 • Spring Break, det vill säga amerikanska skolungdomars stora högtid på året brukar infalla första halvan av mars. Många hamnar och fartyg i det karibiska havet är under denna period minst sagt livliga. Detta kan vara bra att känna till…
 • Att kryssa är en utmärkt möjlighet att uppleva så mycket som möjligt av denna del av världen under en enda semester. Men vill du komma undan så billigt som möjligt sy ihop din resa själv (inget som rekommenderas för förstagångsresenärerna dock). Läs tips om att resa till Karibien.
 • Kom inte för sent till en kryssning. Båtar är inte som bussar, och väntar inte en sekund på försenade sällskap.
 • Ska du boka en lång kryssning? Visserligen är hytterna utan fönster mycket billigare, men tänk på att det kan bli klaustrofobiskt i längden om du bokar utan fönster. Satsa på mellanklass.
 • Ska du boka lyxhytt bör du vara så tidigt ute som möjligt då dessa ryker först.
 • Ha med en mindre ryggsäck på resan som du kan fylla med mat och varor under dagsbesöken på olika öar.
 • Se till att läsa fartygets aktivitetsprogram dagligen så du inte missar det som händer på båten.
 • All inclusive betyder inte nödvändigtvis att precis allt ingår. Vad det gäller till exempel alkohol behöver man som oftast betala lite extra för ”premium brands”. Utflykter brukar heller inte ingå i priset.
 • Båtarna brukar dock anordna utflykter, men ofta blir det billigare att fixa något lokalt.
 • Det är en myt att du måste vara uppklädd varje kväll. Det är minst lika många som klär sig ”casual” som med kostym eller fin klänning under kvällens tillställningar på lyxkryssningarna.
 • De kanske vackraste hamnarna i Karibien är Willemstad i Curacao, Charlotte Amalie på St. Thomas, English Harbour på Antigua, Gustavia (nämnd efter en svensk kung, ja) på St. Bart,  St. Georges på Grenada och San Juan Harbour på Puerto Rico.

 

 

Har du tips eller erfarenheter av kryssningar i Västindien? Vi uppskattar en kommentar eller två här nedanför.

Meny