Mustique är en av världens mest exklusiva öar – en fristad för de rika och berömda

Post 7 of 12

Mustique är en liten privat ö som är en del av Saint Vincent och Grenadinerna. Ön är 5,7 km2 stor och är omgiven av flera korallrev. Ön har endast 5000 invånare, de flesta utspridda i byarna Lovell, Britannia Bay och Dover.

År 1958 köptes ön Lord Glenconner för den blygsamma summan 45000 pund. På den tiden var ön endast en glesbefolkad fotnot i den karibiska övärlden. Inom bara ett par år lyckades dock Glenconner förbättra infrastrukturen på ön så den blev mer attraktiv att besöka för hans välbeställda vänner, som letade efter en liten undanskymd del av paradiset.

Mustique vik

En av hans vänner var prinsessan Margaret som fick ett stort stycke land som bröllopspresent 1960. Fram tills dess att hon hade fått upp ett hus på tomten 1972 så hade Mustique redan blivit känt som en exklusiv ”fristad” för kungligheter, kändisar och förmögna individer.

Genom åren har flertalet celebriteter besökt, eller bosatt sig i perioder, på ön. Dessa inkluderar Mick Jagger, David Bowie, Paul McCartney, Drottning Elisabeth II och prins Philip.

Idag äger The Mustique Company ön. De flesta av de 100 personer som har ägarandel i bolaget är britter, men även några svenskar står för ägandet.

Det finns inga hotell på ön, men det går att hyra (dyra, riktigt dyra) villor via bolaget. Webbadress: http://www.mustique-island.com/. Det billigaste alternativet (Taliesin) vi sett kostar från cirka 100000 kronor i veckan att hyra…

mustique lyxvillor

Resa till Mustique

  • Mustique från ovanDet enklaste är att ta sig till ön genom att först flyga till Barbados, för att sedan ta ett inrikesflyg till den lilla flygplatsen på Mustique.
  • Det går även att ta sig dit med privata segelbåtar eller genom kryssningar. Den största och mest populära hamnen ligger vid Brittania Bay.
  • Flera resebolag på St. Vincent anordnar dagsutflykter till Mustique.
  • Dessutom går det en färja till ön från St. Vincent med avgångar flera gånger i veckan.

Saker att göra på ön

  • Det händer i ärlighetens namn inte mycket på denna lilla ö. De flesta dagsturister besöker den för att få en glimt av en världskändis och/eller för att se på dessa berömda människors spektakulära (ett 100-tal) lyxvillor.
  • När man går ut för att roa sig på ön gör man det främst på jazzklubben ”Basils” som anses vara öns ”själ och hjärta”.
  • Sedan ska vi heller inte glömma bort den spektakulärt vackra och orörda naturen, med sin rika fauna (bland annat jättesköldpaddor) och vita stränder.
  • En populär sysselsättning hos turister är att hyra hästar och rida längs stranden.

3 kommentarer:

Michael Ormont%DATUM% at %TID%Svara

Det finns faktiskt 2 hotell – Cotton House med 20-talet rum (ägs av Mustique Company) och privatägda Firefly, tidigare bara 5 rum men nu utökat med 3 till. Enhetstaxa på rummen – 1500$, dvs c:a 10500 kr per dygn för helpension för 2 pers (restaurangutbudet inte så stort) och vill Du, kör man ned lunchen till stranden – atlant – eller den karibiska sidan (tufft, men man måste ta beslut och välja sida ibland)
//Michael

Jan Nilsson%DATUM% at %TID%Svara

Tack för dina tips Michael!

Örjan%DATUM% at %TID%Svara

Vädret i Karibien är i allmänhet mycket varmt med ett tropiskt klimat och en torr och en våt säsong. Den mängd nederbörd som faller på varje ö beror mycket på öns storlek, dess höjd över havet och de lokala strömmarna och vindriktningar. Det är sällan en stor skillnad mellan temperaturerna på sommaren och vintern, liksom temperaturen på badvattnet på de flesta platser är över 25 grader hela året.
Hela området i Karibiska havet är också starkt påverkat av de östliga passat-vindarna från Atlanten, vilket gör att vädret sällan känns obehagligt varmt, även om temperaturen är hög.

http://vaderkarta.se/3577816/Saint_Vincent

Meny