Prisindex Västindien – resa på en budget och så mycket kostar det i Karibien

Post 8 of 12

Många har uppfattningen att Karibien är ett mycket dyrt område. Det stämmer bara till viss del. Vissa öar har ett prisindex som är markant mycket lägre än Sverige. Sedan finns det också öar, det handlar förstås om lyxöarna, som har ett mycket högt prisindex.

I oktober förra året gjorde Forex en undersökning på några av de karibiska öarnas prisindex. Detta index bygger bland annat på hur mycket det kostar med en natts hotellrum i mellanklassen, en flaska vin, en halvliter öl (en ”stor stark” med andra ord) och en trerätters middag. Som jämförelse i nedanstående index har Stockholm alltså ett prisindex på 100. Läs tips på ”billiga” kryssningar till Karibien.

Prisindex Västindien

Prisindex på några av de mest besökta västindiska öarna:

Generellt sett är importerade varor dyrare i Karibien, samtidigt som lokala varor håller en låg prisnivå även på de dyraste öarna.

För att komma så billigt undan som möjligt på din resa till Västindien boka hotell via en aktör som Hotels.com på ett budget- eller mellanklasshotell och undvik främst amerikanska Thanksgiving (november), jul och nyår (många amerikaner som väljer att resa till Karibien då) då såväl priser på restauranger, hotell och flyg är dyrare.

Även Booking är ett bra alternativ för boendet, och de har även hus och lägenheter, samt rum i B&B, etc.

Man väljer med fördel att åka till Karibien från november – mars, samt juni till Augusti (man vill också undvika orkansäsongen i September. Alla öar drabbas dock inte, Curacao, till exempel är säkert även under orkansäsongen eftersom det ligger bortom orkanbältena).

Då hittar man billigare boende

Prismässigt räknar hotellen ofta lågsäsong från mars till mitten av december med undantag för juli och augusti.

Fler tips för att resa på en stram budget till Karibien

 • En gammal amerikansk sanning är att Västindien är som billigast ”de tre veckorna efter Thanksgiving”.
 • Undvik också att äta middag runt stora turiststråk eller sevärdheter. Stränderna är precis lika rena och vackra och folket är lika trevligt på en budgetresa till Karibien. Man behöver inte åka lyxkryssning för att njuta av detta paradis.
 • Några av de mindre kända öarna är ofta mycket billigare att bo och leva på. Kruxet är dock att ju färre flyg som anländer till en destination ju dyrare är den att flyga till.
 • Välj resmål efter valuta. En stor orsak till att det blivit så populärt för svenskar att åka till Karibien de senaste åren är att dollarn nu har varit historiskt sett låg jämfört med kronan under en lång period.
 • Använd dig av lokaltrafiken. Den är nästan alltid mycket billigare än guidade turer eller taxi.
 • Detsamma gäller att ta sig mellan öarna. Istället för att flyga, ta en färja.
 • Ät där lokalbefolkningen äter, inte på ”turist-restauranger”. Ofta är maten godare där också, mer genuin.
 • Handla din mat på lokala butiker där lokalbefolkningen handlar. Ofta är det väldigt bra priser.
 • Hyr bil av någon av de lokala biluthyrnings-firmorna.
 • Låt dig inte lockas av ”All-inclusive”. Det är ofta en väldigt dyr lösning. Och tråkig.
 • Campa… Denna möjlighet finns inte på alla öar, men såväl de amerikanska som brittiska jungfruöarna är kända för bra och billig camping.

Läs också:

Få rabatt på guidade resor till Curacao

Tips på resor till Karibien.

Bo billigt i Västindien. 

Fakta om Västindien.

 

Meny