Puerto Rico

Puerto Rico är inte bara vilken karibisk destination som helst. Det skvallrar inte minst namnet om. Puerto Rico är nämligen spanska för ”rik hamn”. Detta amerikanska territorium erbjuder inte bara vita stränder och turkosblått vatten (även om det finns väldigt mycket sådant kring öarna), utan också ett rikt utbud av sevärdheter, ett fantastiskt nattliv, orörda regnskogsområden, nöjesparker, museer i överflöd, gallerier – ja, det är inte svårt att leva i nuet på Puerto Rico.

Solen går ner över Puerto Rico

Puerto Rico är en nästan kvadratisk ö, belägen mellan Hispaniola och Jungfruöarna. Ibland kallas Puerto Rico faktiskt för Spanska Jungfruöarna. Huvudstaden är San Juan. Denna stad är en spännande plats av kontraster, där gamla spanska slott och kyrkor sida vid sida med moderna skyskrapor… den nya världen möter den gamla i den nya världen, så att säga.

Kultur

Kulturen på Puerto Rico är en härlig blandning av det kolonialt spanska, det karibiska och det mer modernt amerikanska. Från den spanska kulturen kommer många sedvänjor och traditioner. Från USA kommer protestantisk ”ordning och reda”. Karibiens influenser är musik, mat och konst. En grym blandning som för tankarna till New Orleans!

Så reser du hit


Det finns tre internationella flygplatser på Puerto Rico. Luis Muñoz Marín International Airport är den största inte bara på Puerto Rico utan i hela Karibien. Luis Muñoz Marín är den enda av flygplatserna som har anslutningar till Europa (Frankfurt och Madrid). Flygplatsen ligger cirka fem kilometer söder om huvudstaden San Juan och kommunikationerna är utmärkta. Från 31/10 2015 flyger Norwegian till Puerto Rico, direkt från Arlanda. En avgång i veckan. Dessutom flyger det norska lågprisbolaget till San Juan från Oslo, Köpenhamn och London. Bästa sökmotorn för flyg är Supersaver.
Hotell bokar du billigast på Hotels.com

Puerto Ricos flaggaKorta fakta om Puerto Rico

  • Folkmängd: 3,7 miljoner
  • Språk: Engelska och spanska
  • Huvudstad: San Juan
  • Valuta: USD
  • Klimat: Tropiskt

Visum och vaccinationer

Puerto Rico är en del av USA (ett självstyrande territorium) och därför gäller samma visumregler för Puerto Rico som för USA, det vill säga i princip att alla resenärer behöver visum. För svenska medborgare finns dock ett undantag. Det går att ansöka om ett så kallat inresetillstånd (ESTA). Det går att göra på en särskild webbplats. Ansökan måste göras senast 72 timmar före avresan.

Priser

Det mesta är ganska billigt i Puerto Rico. Mat och dryck, både på restaurang och i mataffärer är billigt. En bättre trerätters middag kostar i genomsnitt motsvarande 300 kr. En öl på restaurang kostar sällan mer 10 kr. Transporter med taxi och kollektivtrafik är bra mycket billigare än i Sverige. Räkna med motsvarande 10 kr per kilometer.

Historik

Borikén var det första namnet på ön. Det var ursprungsbefolkningen, arawakindianerna, som gav ön detta namn. När Christopher Columbus anlände 1493 försvann både namnet och arawakindianerna själva som genom ett trollslag. Namnet ändrades till San Juan Bautista (spanska för Johannes Döparen) och arawakindianerna dog antingen av slavarbetet de tvingades utföra eller av sjukdomar.

Namnet på ön ändrades sedan någon gång under 1500-talet, medan namnet San Juan lever kvar som huvudstadens namn. Spanjorerna lyckades hålla kvar vid sin koloni i över 400 år, men efter att man förlorade det så kallade Spansk-amerikanska kriget 1898 fick Spanien överlämna ön till USA. År 2012 var första gången som en opinionsmätning visade att en majoritet av befolkningen vill att landet ska vara en amerikansk delstat.

Karta

Video

1 kommentar:

Chela Boalnos%DATUM% at %TID%Svara

Puerto Rico är ett mycket vackert land att besöka. Där finns vackra / trevliga människor, vackra stränder, exotisk natur, rik historia och och massor av roliga saker att göra. Men här, jag vill bara fokusera på de negativa saker, eftersom det förefaller mig mycket viktigt. Det finns saker som du bör tänka på när du är i PR.
1. Mosquito.- Det är några myggor runt, mycket få. Så om du är ute och reser ta en repellent i aerosolform. de är bäst för att de täcker nästan hela kroppsytan. Då kommer de inte att sticka dig.
2. Trafik.- Människor har ett mycket märkligt sätt att köra, det farligt att gå runt i en trafikerad området. Så man måste vara mycket uppmärksam när man går på gatorna i PR.
3. Tjuvar.- Så vacker som landet är. Är det också ett land som de flesta med ekonomiska, social o.s.v problem. Där finns några tjuvar som kommer att försöka stjäla pengar eller något annat av värde från turister. Det är bäst att hålla sig i säkra områden. Om man är på stranden, kan man fråga på hotellet, hur säkert är stranden. Hur som helst det är ingen bra ide att ta med sig saker av värde. Det finns några tjuvar som låtsas att vara turister i väntan på sin chans att stjäla. (Ja, de lämnade mig utan telefon, dator, bikini, smink etc, etc. Deta hände på Condado stranden, som är en vacker och lugn strand med bra säkerhet)
4. Röd flaga.- Man ska helst inte gå in i vattnet om det finns en varningssignal, eller den röda flaggan. Det finns inga badvakter och vågorna kan vara höga och kraftiga.
5. Stenar i vatten.- I vissa specifika områden i vattnet finns det mycket vassa stenar, vilka man kan känna med fötterna och kan orsaka skador om en stark våg drar dig iväg. Så det är bra om man frågar, dem som arbetar på stranden. De brukar veta för det mesta.

Han, han ..Och i kasinon mmm ??? … Vara försiktig med pengar .. chanserna att i slutet av natten man förlorar pengar är högre än att vinna

Ok, varför så negativ? Jo saken är att den vackra och positiva propaganda hittar man alltid. Men jag tycker att tala om negativa saker är mycket viktiga också. Så vi kan ta försiktighetsåtgärder och undvika en del onödigheter. Jag har så mycket mer att berätta just nu, men skriver så fort jag kommer på något mer. Så om du reser till PR. har en mycket trevlig resa. Det är jätte vackert, där!

Meny