De Amerikanska Jungfruöarna
De fantastiska stränderna och de pittoreska städerna som Amerikanska Jungfruöarna kan ståta med gör att detta territorium är omåttligt populärt bland mer välbeställda amerikanska turister. Hotellen håller högsta klass. Shoppingen är exklusiv. Aktiviteterna på och i och under vattnet är för många för att räkna. Det är inte konstigt att öarna år efter år omnämns som det ”hetaste” resmålet. Nu är det dock inte bara amerikaner som får resa till öarna. Territoriet är öppet för alla, även för oss som kommer från Sverige.
Amerikanska Jungfruöarna består av tre öar, nämligen Saint Thomas, Saint John och Saint Croix (samt den mindre ön Water Island). Huvudstaden är Charlotte Amalie. Om namnet låter bekant så beror det på att öarna en gång i tiden var under dansk besittning och att danskarna döpte sin viktigaste stad efter Charlotta Amalia av Hessen-Kassel som var Kristian V:s gemål.
Så reser du hit
Amerikanska Jungfruöarna trafikeras främst av flyg från USA och andra delar av Karibien. Till Henry E. Rohlsen Airport, belägen på St. Croix, finns dock anslutningar från Europa, dessutom så nära som från Danmark. Du kan flyga reguljärt till St. Croix från både Billund och Köpenhamn. Notera bara att St. Croix är belägen cirka sex mil söder om territoriets andra öar. Flygtiden från Köpenhamn är cirka 10 timmar.
Korta fakta om Amerikanska Jungfruöarna
- Folkmängd: 110 000
- Språk: Engelska
- Huvudstad: Charlotte Amalie
- Valuta: USD
- Klimat: Subtropiskt med regnperioder
Visum och vaccination
Eftersom Amerikanska Jungfruöarna officiellt är en del av USA gäller samma visumregler som för resor till fastlandet. Vad det betyder är att det i regel krävs ett visum för att kunna resa till öarna. Dock finns det specialregler ("visa waiver") för vissa nationer, däribland Sverige, som innebär att det går att resa utan visum förutsatt att man ansöker om ett särskilt inresetillstånd (ESTA) och får det beviljat före avresan. Du skickar in din ansökan över nätet. Notera att du måste göra ansökan senast 72 timmar för avresan.
Vad det gäller vacciner rekommenderas vaccination mot hepatit A. I övrigt råder inga förhöjda risker för några andra sjukdomar.
Priser
Prisnivån på mat, dryck, transporter och nöjen är betydligt högre på Amerikanska Jungfruöarna än på andra platser i Karibien. En middag för två med tre rätter kostar i genomsnitt omkring motsvarande 500 kr. En öl kostar mellan 20-30 kr. Transporter med taxi kan kosta allt mellan 100-150 kr för 5 km.
Historik
Amerikanska Jungfruöarna har en mycket intressant historia. Minst lika intressant är namnet. Det var Christopher Columbus som namngav öarna, efter helgonet Ursula och hennes jungfruar till följeslagare (hon hade hela 11 000 enligt myten). Det var just Christopher Columbus som upptäckte öarna. Under en lång period bytte öarna sedan ägare många gånger för att i slutet av 1600-talet faktiskt bli en dansk koloni.
Danskarna använde öarna för odling av sockerrör och som transithamn för verksamheten i Det Vestindisk kompagni. Hur kom då öarna att få namnet Amerikanska Jungfruöarna? Jo, under första världskriget fanns från amerikansk sida en misstanke om att tyskarna var på väg att annektera öarna för att där bygga en ubåtsbas. Man frågade då helt enkelt danskarna om de var villiga att sälja. Sagt och gjort. 1917 kom den danska kolonin i USA:s händer och öarna blev en viktig bas för amerikanska marina operationer.
Karta
[google_map]
Visa större karta [/google_map]
Video
[framed_video column="full-width"]http://youtu.be/9MBP-eDuzak[/framed_video]