Anguilla – orörda stränder och gästfrihet 

Anguilla är känt för tre saker – den avslappnade karaktären, de orörda stränderna och den gästfria befolkningen. Denna lilla paradisö är en av de minst exploaterade öarna i Karibien, vilket gör en vistelse här minst sagt exklusiv. Alla boenden och alla restauranger håller absolut högsta klass. Det är inte för inte som ön har ett rykte att vara en femstjärnig turistdestination.

Anguilla har två år i rad (17 och 18) röstats fram som Karibiens bästa ö att besöka.

Anguilla klart vatten

The Valley är den största staden och tillika huvudstaden på Anguilla. Någon större metropol är staden dock inte. Nöjeslivet och shoppingen på ön är i stället utspridd kring stränderna, ofta i anslutning till de otaliga hotellen.

Kultur

Kulturen på Anguilla är en spännande blandning av det europeiska och det traditionellt karibiska. Folket på Anguilla drar sig verkligen inte för att fira även den minsta händelse med stora fester. Det anguillanska köket är likaså en intressant blandning. Fisk och skaldjur är givetvis stapelvaror, men det äts faktiskt också en hel del getkött.

Så reser du hit


Anguilla har ingen egen internationell flygplats, men lyckligtvis ligger en av Karibiens mest trafikerade flygplatser bara cirka milen söderut, på ön Saint Martin/Sint Maarten. Princess Juliana Airport har anslutningar till flera flygnoder i Europa, men de flesta flyg går från Amsterdam. För transfern till Anguilla går färjor över kanalen varje halvtimme nästan dygnet runt. Flygtiden till Saint Martin/Sint Maarten från Amsterdam är cirka 9 timmar.

Anguillas flaggaKorta fakta om Anguilla

Visum och vaccination

Du behöver som EU-medborgare inget visum för att få resa till Anguilla. Givetvis måste du dock ha med passet. Dessutom är det obligatoriskt att kunna visa upp en returbiljett alternativ en biljett för fortsatt resa i Karibien. Vaccination mot hepatit A rekommenderas för alla som reser till Anguilla. För längre vistelser kan också vaccination mot hepatit B vara att rekommendera.

Priser

Anguilla är ingen särskilt billig ö att turista på. Det har att göra med att turismen inriktar sig mot välbärgade turister som vill ha det lilla extra. Man kan gott säga att prisnivån är som i Sverige, om inte högre, oavsett det gäller mat, dryck, kläder och transporter.

Historik

Arawakerna var de första som bosatte sig på nuvarande Anguilla. Man har hittat lämningar från boplatser som dateras till cirka 1300 f.Kr. I mer modern tid har Anguilla dock framför allt varit under brittiskt styre. Kolonisationen, även om den var blygsam till en början, inleddes under 1650-talet. Fram till 1967 var ön ett brittiskt utomeuropeiskt territorium. Efter långa förhandlingar fick ön sedan självständighet, dock tillsammans med Saint Kitts och Nevis. Det anguillanska folket uppskattade inte detta och det uppstod en del konflikter. Skärmytslingarna löstes genom att britterna intervenerade militärt och återförde Anguilla till status av territorium.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/3sEB_LuMztQ[/framed_video]