Antigua & Barbuda

Antigua och Barbuda är den lilla önationen med 365 stränder, en för varje dag under året. Och det är verkligen badvänligt varje dag. Klimatet är nämligen alldeles underbart. Havet kyler öarna på sommaren och värmer på vintern, om man nu kan tala om årstider på dessa tropiska paradisöar. Förutom underbara stränder bjuder Antigua och Barbuda på mängder av äventyr. Dessutom är utbudet av nöjen och shopping helt okej!

Vackra Antigua

Huvudstaden på Antigua och Barbuda är Saint John’s, som också är den största staden, med strax över 30 000 invånare. Längs hamnpromenaden ligger mängder av nöjesställen för alla smaker. Den kanske mest populära baren är Nicole´s Table på Saint John´s.

Kultur

Antigua och Barbuda har under många år präglats av det brittiska, men den traditionella, karibiska kulturen är fortfarande mycket framträdande. Antigua och Barbuda är helt enkelt en avslappnande plats, men samtidigt präglas mentaliteten av arvet från det brittiska ordningssinnet. Kvällstid kan calypsomusik höras från var och varannan bar.

Så reser du hit


Antigua och Barbuda är en populär destination för framför allt amerikaner. Ungefär hälften av turisterna till öarna kommer från USA. Av den anledningen mellanlandar du ofta i USA om du vill flyga till Antigua. Det går också direktflyg till ön från bland annat Frankfurt och London-Gatwick. Flygresan från Europa tar mellan 8-9 timmar.

Den internationella flygplatsen på Antigua är V.C. Bird International Airport. Den ligger cirka 8 km nordost om huvudstaden St. John’s. Transfer till St John’s kan ordnas på plats utan problem.

Antiguas och Barbudas flaggaKorta fakta om Antigua och Barbuda

Visum och vaccination

Som svensk medborgare behöver du inget visum för inresa till Antigua och Barbuda. Du kan stanna upp till sex månader med bara ditt pass som resehandling.

När det gäller vaccin kan det ibland vara förhöjda risker för hepatit A och hepatit B. Det kan vara en god idé att vaccinera sig mot dessa sjukdomar. Det gör du enkelt på din närmaste vårdcentral.

Priser

Priser på mat, dryck och nöjen på Antigua och Barbuda är något högre än de svenska. Till exempel kostar en trerätters middag för två på en bra restaurang motsvarande cirka 600 kr. En öl kostar mellan 15-20 kr. Att åka taxi kostar mellan i genomsnitt 20 kr per kilometer. Bensinen är dock bra mycket billigare än i Sverige, vilket är bra om du vill hyra bil och utforska Antigua på egen hand.

Historik

Precis som för så många andra av öarna i Karibien har även öarna Antigua och Barbuda varit bebodda under flera tusen år. Den moderna historien började sedan med att Christopher Columbus landsteg på Antigua under sin andra seglats över Atlanten. Spanjorer och fransmän kämpade under några år om herraväldet, men det blev till slut britterna som lade under sig öarna. Sedan 1981 är Antigua och Barbuda en självständig stat, dock som en del av det brittiska samväldet.

Redonda

Till Antigua och Barbuda hör också den lilla, obebodda ön Redonda. Ön är cirka 1,6 kilometer lång och 0,48 kilometer bred. Den är vad som återstår av en mycket stor vulkanisk kärna. När Columbus först upptäckte ön 1493 gav han den namnet Santa Maria le Redonda, som betyder ”Sankta Maria, den runda” (ön ser ut att vara rund när man betraktar den från sidan).

Redonda

Karta Antigua och Barbuda

[google_map]
Visa större karta

[/google_map][framed_video column=”full”]http://youtu.be/ENIak0eXLtk[/framed_video]