Aruba – klassisk kryssnings-destination

Aruba är den fyra mil långa karibiska paradisön som inriktar sig mot att ge sina besökare, mestadels par på smekmånad, amerikanska miljonärer och surfare, en aktiv semester. På stränderna och i vattnen omkring ön finns det alltid roliga och spännande aktiviteter att prova på, men givetvis kan du också bara sätta dig under en palm och ta det lugnt. Genom åren har Aruba varit en av de mest populära öarna för kryssningsfartyg, men på senare år har utbudet av hotell och villor för uthyrning ökat markant. Detsamma gäller utbudet av uteställen. Nattlivet i framför allt huvudstaden Oranjestad är exemplariskt. Aruba måste bara ses från en båtutflykt, gärna katamaran. Aruba blev för övrigt i Aftonbladets stora årliga läsaromröstning utvald till ”årets favoritresa 2015”

Strand Aruba

Oranjestad är huvudstad och största stad på Aruba. Denna stad är en fantastisk sevärdhet i sig. Byggnaderna är målade i de mest spännande färger och gatorna är smala och vindlande. Här finns bra restauranger och mycket båtar.  Levnadsstandarden på ön är hög och det går till exempel att dricka vatten direkt ur kran.

Missa inte heller ett besök på Renaissance Island där man kan se rosa flamingos ”strutsa runt” i den vita sanden. Alla stränder är för övrigt allmänna vilket känns givet. Sådan skönhet ska inte få privatiseras.

Oranjestad

Kultur

Befolkningen på Aruba består av närmare 100 nationaliteter och många av dem har gett åtminstone något bidrag till den gemensamma kulturen. Ön är dock ett nederländskt territorium och det nederländska går igen i mycket av kulturen. Till exempel firar man Sinterklaas (jultomten) i början av december. Bland mer typiska karibiska traditioner kan nämnas de många karnevalerna som går av stapeln i februari.

Solnedgång

Så reser du hit


Den internationella flygplatsen på Aruba går under namnet Queen Beatrix International Airport. Den ligger faktiskt nästan mitt i huvudstaden Oranjestad. Till flygplatsen går flyg från bland annat Amsterdam, Madrid och London. Det enklaste sättet att flyga till Aruba är genom KLM från Amsterdam. Flygtiden från Amsterdam är strax över 10 timmar. Vill du inte flyga med KLM så är Continental ett alternativ. Supersaver är den bästa sökmotorn för flygresor.

Från flygplatsen tar det cirka 15-30 minuter att nå de flesta av öns hotell.

Arubas flaggaKorta fakta om Aruba

Visum och vaccination

Som svensk medborgare behöver du inget visum för att resa till Aruba. Med pass och en giltig biljett för hemresa alternativt vidareresa får du stanna i upp till 30 dagar. Dock är myndigheterna lite extra noga med att syftet med resan enbart ska vara ett turistbesök.

Skydd mot hepatit A kan rekommenderas för ett besök på Aruba. Ytterligare vaccinationer ska inte vara nödvändiga hur länge du än stannar på ön. Generellt är rådet att det inte behövs någon vaccinationsspruta alls för ett kortare besök.

Priser

Aruba är en ganska billig ö att semestra på. En bättre trerätters middag på en bättre restaurang kostar någonstans omkring motsvarande 200 kr, en lunch cirka 80 SEK. En öl kostar strax över tjugo kronor (köper man rätt ställe kostar den inte mer än tio kronor). Kläder är också ganska billigt. Transporter är dock lite dyrare, men så är behovet av transporter på den lilla ön kanske inte så stora.

På Main Street i Oranjestad är shoppingen utmärkt (missa heller inte outlet-butikerna i utkanten av staden). Små hantverksbutiker samsas med butiker som säljer märkeskläder. Andra platser med utmärkt shopping är shoppingcentret Royal Plaza och taxfree-zonen vid hamnen.

Historik

Arawakindianerna kom till Aruba någon gång i början av 1000-talet. De levde i frid fram tills spanjorernas landstigning år 1499. Några större koloniseringar gjorde spanjorerna emellertid inte och det blev Nederländerna, genom Nederländska Västindiska Kompaniet, som kom att ta ön i besittning. Aruba är idag en autonom del av Nederländerna. Det betyder att man i princip har självstyre men att överhuvudet fortfarande är den nederländska kronan.

Kuriosa och sevärdheter

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/ILwODXqPnmA[/framed_video]