Bahamas – allt du behöver veta

Segling kring BahamasBahamas är inte bara en enstaka ö i Karibien, denna nation är en hel övärld med över 700 öar och skär, med stor variation mellan öarna. Paradise Island samt Providence Island med huvudstaden Nassau är öar med en hög puls, medan öar som Crooked Island och Long Island bjuder på en mer avslappnad karibisk atmosfär. En sak har dock alla öar gemensamt och det är de fantastiska stränderna med ett ljuvligt turkost vatten. Man brukar säga att Bahamas har de vackraste stränderna i världen och alla som har satt sin fot på någon av öarna är förmodligen benägna att hålla med.

Huvudstaden på Bahamas heter Nassau. Här bor faktiskt över 70 procent av invånarna i öriket. Med sina cirka 250 000 invånare är Nassau mer eller mindre en storstad, med en fantastisk shopping och ett mycket rikt nöjesutbud.

Kultur

Bahamas är minst sagt en kulturell smältdegel där uråldriga traditioner från både ursprungsbefolkningen och 1700-talets slavar blandas med en modern livsstil. Om du beger dig utanför hotellets murar kommer du bli fascinerad av vad Bahamas och dess befolkning kan erbjuda dina sinnen!

Så reser du hit


Bahamas är en av de absolut mest populära destinationerna i Karibien och varje år är det flera miljoner turister som antingen flyger till öarna eller upplever öarnas skönhet på något av de kryssningsfartyg som trafikerar Bahamas.

Största flygplatsen på Bahamas är Lynden Pindling International Airport. Här landar flyg från hela världen, även om de flesta linjer går från USA. Några av de större europeiska flygbolagen erbjuder linjer från Europa (bland annat Heathrow). Flygtiden från London till Bahamas är cirka 9 timmar.

Bahamas flaggaKorta fakta om Bahamas

Visum och vaccination

För dig som är svensk medborgare finns inget behov av att ordna med visum inför avresan till Bahamas. Du kan stanna upp till 30 dagar på öarna med bara ett giltigt pass.

Det var nu länge sedan det florerade epidemier av olika slag på Bahamas. För alla besök i den karibiska övärlden är det emellertid klokt att vaccinera sig mot hepatit A. Om du har tänkt att spendera mycket tid utanför turistområdena kan också vaccination mot tyfoidfeber rekommenderas.

Priser

Vad gäller prisnivåerna är det först och främst viktigt att notera att Bahamas är en ögrupp som har ett mycket varierat utbud av service. Vad det betyder är att en öl givetvis kostar betydligt mer på något av lyxhotellen än den gör på strandbaren. En trerätters middag på en klart godkänd restaurang kostar mellan motsvarande 300-400 kr. En inhemsk öl kostar omkring 20 kr. Taxiresor är ganska billiga. Du betalar inte mer än 10 kr per kilometer.

Historik

Bahamas har en härligt rik historia. Den börjar någon gång omkring 1000-talet e. Kr. då Tainoindianerna gjorde färden över havet från nuvarande Kuba. De levde i frid ett par århundraden innan Christopher Columbus landsteg på nuvarande San Salvador. Under mitten av 1600-talet började brittiska puritaner kolonisera delar av öriket. Sedan kom fransmännen och även spanjorerna återvände under en tid. Under 1700-talet, då det inte var någon som riktigt styrde över öarna, var Bahamas och framför allt nuvarande huvudstaden Nassau ett fäste för pirater. Piraternas historia ligger som en relief över hela öns själ, och präglar teman för utflyktsresor, souvenirer, gatunamn, etc.

Kuriosa

Julfirande BahamasJunkanoo är en tillställning som är en festival, en parad, danstävling och maskerad i ett! På typiskt Bahamiskt maner så firar man Bahamas historia och nationella särdrag. Under Junkanoo dansar tusentals utklädda människor på gatorna. Paraden anordnas på alla öarna, men den största sker i huvudstaden Nassau på New Providence Island. Festivalen inleds på natten den 26 december och avslutas på nyårsdagen.

Många gillar överlag att fly vintern från nordligare breddgrader och fira julen på Bahamas i väntan på Junkanoo. Det  händer således mycket under julveckorna även på Bahamas.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/ZsA9Lt7xIx0[/framed_video]