Barbados – den östligaste ön i Västindien

Barbados är den ö i Karibien som ligger längst österut. Ön skiljer sig dock från sina karibiska grannar även på andra sätt. Den brittiska kulturen har satt en stark prägel på ön, vilket inte minst märks på att Barbados är en av de ekonomiskt mest starka staterna i den karibiska övärlden. Dessutom räknas Barbados som den överlägset mest exklusiva ön i Karibien. 

Många anser att denna ö, i en lång rad av karibiska juveler, är kronjuvelen. Ön är lagom stor att utforska och under ditt besök hinner du utan besvär med dess ljuvliga paradisstränder och andra starka naturupplevelser som underjordiska grottor och berömda tropiska trädgårdar. Dessutom är maten här mycket god, och stämningen överlag är lugn och harmonisk. Barbados ligger dessutom utanför orkanbältet. 

Barbados strand

Huvudstaden på Barbados är Bridgetown. Här bor ungefär 100 000 invånare på en mycket liten yta. Gatorna myllrar av aktivitet och du har inga problem att hitta utmärkt shopping och mängder av nöjen.

Kultur

Barbados är en plats där kulinariska läckerheter och traditionell lyx är i fokus. De tropiska stränderna löper runt hela ön och bjuder på mängder av äventyr. Utmärkt surf, exemplarisk golf i vidunderliga miljöer och paradisiska trädgårdar – Barbados är enligt många Edens lustgård.

Vädret är dessutom extra bra även med karibiska mått mätt.

Resa till Barbados – spara mycket pengar och boka när det råder erbjudande


Barbados är en mycket populär plats för kryssningar. Många av de största kryssningsfartygen som trafikerar Karibien har start och mål i Barbados. För att komma till Barbados från början är det dock flyg som gäller.

Grantley Adams International Airport är Barbados internationella flygplats. Hit går flyg från både ett antal destinationer i USA och i Europa. Avreseflygplatserna i Europa är främst Frankfurt och London-Gatwick, men under säsong går även direktflyg från Stockholm-Arlanda. Flygtiden från Arlanda är strax under elva timmar. Bästa sökmotorn för flyg till de karibiska öarna är Supersaver. Vill du boka lyxhotell till rimliga priser rekommenderas hotels.com som har prisgaranti.

Vi samarbetar med en svensk arrangör av resor till Barbados, som då och då kör riktigt bra erbjudande (det finns tusenlappar att spara om man bokar till kampanj-priser). Vi publicerar dessa erbjudanden med rabatterade paketresor till Barbados här och på vår Facebook-sida.

Barbados flaggaKorta fakta om Barbados

Visum och vaccination

Precis liksom gäller för de flesta andra nationer i Karibien behöver du inte heller för Barbados ha ett visum för att få komma in i landet. Det räcker gott med passet och en giltig biljett för hemresan.

Vad gäller vaccin gör du klokt i att vaccinera dig mot hepatit A före avresan till Barbados. Det råder ingen förhöjd risk för hepatit B, men om du har för avsikt att bege dig utanför hotellets murar bör du inte ta några risker. För mer långvariga vistelser, då du också äter på enkla matställen och tillbringar mycket tid med lokalbefolkningen kan vaccination mot tyfoid också rekommenderas.

Priser

Barbados är ett av de billigaste länderna i Karibien. [Uppdatering 11/11, observera att i skrivande stund står den barbadiska dollarn i 5 kronor]. Den barbadiska dollarn är undervärderad mot den svenska kronan (1 BBD är lite över 3 kronor), vilket gör att det mesta blir ganska billigt. En trerätters middag för två på en finare restaurang behöver inte kosta mer än 300 kr. En öl kostar mellan 10-15 kr. Att åka taxi är dock inte lika billigt. Startavgiften är omkring 50 kr och sedan kostar varje kilometer ungefär detsamma. En anledning är att bensinpriset är mycket högt. Tänk på det om du vill hyra bil!

Aktiviteter 

På den västra sidan av ön ligger den allra mest exklusiva delen, och här kan du bevittna de lyxigaste kåkarna samt ägna dig åt kändis-spotting om det är din grej. Annars är Barbados känt för sitt otroliga djuphavsfiske, snorkling och dykning. Det är också mycket populärt att rida i bergen eller längs de vackra stränderna.

Barbados är berömt för sina flygfiskar, som kan glida i luften upp till 40 meter. Dessa läckerheter utgör också nationalrätten, helst ångkokta. Du förtär med fördel de delikata flygfiskarna i Bridgetown vars restauranger överlag håller yppersta världsklass.

Flygfisk

Historik

Barbados var bebott av arawakfolket (de allra första som bosatte sig på Barbados var så kallade nomadiska indianer, fiskare och jordbrukare som anlände med kanot från Sydamerika ungefär 350 år e.Kr.) fram till början av 1500-talet då portugiser och spanjorer landsteg och började kolonisera ön. Deras ankomst innebar en snabb utrotning av lokalbefolkningen och många sattes dessutom i träldom (de fördes till Haiti). Några större bosättningar anlade ibererna dock inte och det blev i stället britterna, som landsteg under 1620-talet som tog ön i besittning.

Under 1600-talet fortsatte britterna koloniseringen av Barbados. Mellan åren 1627 och 1966, då landet blev självständigt var Barbados alltså en brittisk koloni. Namnet Barbados kommer från den portugisiska kaptenen Pedro Campos som, när han såg öns fikonträd och dess karaktäristiska, hängande rötter namngav den ”Los Barbados” som betyder ”de skäggiga”.  Idag är ön trots att den alltså är en suverän stat, en medlem av det brittiska samväldet.

Tips: Ny svensk sida om resor till Barbados – guider etc.

 Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/axdlMyLIrPE[/framed_video]