Belize är inte med på vår lista över de karibiska öarna eftersom landet enligt de flesta hör till Centralamerika. I ett bredare perspektiv kan man dock se Belize som en karibisk destination. Dessutom är landet medlem i det karibiska samfundet CARICOM. Kulturellt står man resterande öar mycket närmare, och i synnerhet då de forna, eller nuvarande, brittiska kolonierna.

Att resa till Belize blir alltmer populärt

Alltfler börjar få upp ögonen för detta underbara land beläget på Centralamerikas nordöstra kurs (dessutom hör en samling spännande öar till landet) som är tropiskt och lummigt, vilt men samtidigt fridfullt och välorganiserat. Här finns en stor variation av upplevelser och sevärdheter att avnjuta. Det är främst den vackra och exotiska naturen som lockar besökare.

Belize ligger precis vid gränsen till Karibiska sjön, söder om Yucatanhalvön och öster om Guatemala. Temperaturen är varm och behaglig året runt.

Sevärdheter och aktiviteter

Många anser att man hittar den bästa snorklingen och dykningen här i hela regionen. Belize ligger nämligen längs världens näst största korallrev. Här hittas över 500 marina arter i en mycket varierande och fascinerande undervattensmiljö. De två mest kända platserna är Tourneffeatollen och ”Great Blue Hole” (bilden nedan).

Det stora blå hålet

För den som vill se stingrockor och hajar under ytan rekommenderas Shark Ray Alley.

På Belize kan man faktiskt också vandra runt bland storslagna gamla ruiner från Mayakulturen (väster om Belize City samt i Caracol).

Landet bjuder också på massor av fantastiska vandringsleder som går genom fascinerande grottsystem, underjordiska vattenfall, branta klippor och tropisk djungel fylld av exotiska fåglar och vilda djur.

Det är också populärt att paddla längs någon av alla de floder som rinner genom Belize. De riktigt äventyrliga väljer att paddla rakt genom djungeln.

Man kan välja att upptäcka landets rika natur på egen hand om man så önskar, men det enklaste (och förmodligen säkraste) är att göra det via någon av alla de mycket prisvärda vandringsarrangörerna.

Ett berömt sätt att uppleva Belizes flod Sibun är att flyta, sittandes i en stor ”badring”, genom den fantastiska regnskogen och dess grottor. Detta kallas för ”tubing”.

Cay Caulker Island från ovanCay Caulker Island är en liten paradisö med cirka 1000 invånare som är den perfekta utgångspunkten för snorklings- och dykäventyr. Öns motto som syns på skyltar här och var är ”No shirt, No shoes.. No problem”. Lugnet härskar på ön och det enda som vägskyltarna uppmanar trafikanterna till är att ”go slow”, ta det lugnt. Cay Caulker Island är en riktig liten pärla som fler borde upptäcka. Här äter man hummer och andra skaldjur, man ligger på stranden, man dyker, man golfar, man sitter i baren och tar det lugnt med en öl och dansar långsamt i takt till Reggeamusiken som regerar här (invånarnas uppfattning av världen domineras av Rastafari). Upptäck den innan den blivit alltför populär och bara en i raden av turistöar.

Ta dig till Belize

Historia och fakta

 Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/jmZ0fJC5lwQ[/framed_video]