Bonaire – dykarnas paradis

Bonaire har under lång tid varit ett paradis för dykare. I vattnen omkring den lilla ön finns mängder av saker att upptäcka i djupet. Omkring ön löper nämligen ett helt unikt korallrev som är hem för en fantastisk fauna av fiskar och andra havslevande djur. På den östra sidan av ön är förhållandena för vindsurfing exemplariska. På den sydöstra delen av ön är båtlivet i fokus.

Bonaire strand

Huvudstaden på Bonaire är Kralendijk, som är holländska för korallrev. Staden har bara några tusen invånare och ett begränsat utbud av nöjen och shopping. Dock finns faktiskt en hel del sevärdheter att besöka, som National Marine Park, fyren Fort Oranje och Flamingos vid Gotomeer-sjön.

Kultur

Bonaire är en lite sömnig ö, åtminstone i jämförelse med många av sina grannar. Den karibiska kulturen är ordentligt nedtonad. Natur och kultur är i fokus och det finns egentligen inget nöjescentrum på ön. I stället erbjuder hotell och B&B:s underhållning i egen regi.

Så reser du hit


Bonaire har framför allt mycket goda förbindelser med de andra två så kallade ABC-öarna (Aruba och Curaçao). Den enda anslutningen till Europa är via Amsterdam. Flygplatsen går under namnet Flamingo Airport och ligger precis i anslutning till huvudstaden Kralendijk. Flygtiden från Amsterdam är strax över 10 timmar. Erbjudande, resa till Curacao.

Flagga BonaireKorta fakta om Bonaire

Visum och vaccination

Det krävs inget visum för svenska medborgare. Ett giltigt pass och en giltig biljett för hemresa alternativt fortsatt resa är de enda två sakerna du behöver visa upp vid ankomsten. Du får stanna i upp till 30 dagar. Du gör klokt i att vaccinera dig mot hepatit A och före avresan. Det råder ingen förhöjd risk, men det är alltid smart att vara på den säkra sidan.

Priser

Priserna på Bonaire är i paritet med de som gäller i genomsnitt för ABC-öarna. Det är inte lika billigt att turista på Bonaire som det är exempelvis på Trinidad och Tobago, men prisnivån är bra mycket lägre än den är i Sverige. En öl på restaurang kostar omkring motsvarande 15 kr och en trerätters middag för två går på mellan 200-300 kr.

Historik

Bonaire var hem först åt caquetio-indianerna. Det finns faktiskt ett antal grottmålningar bevarade från öns tidigaste historia. Spanjorerna landsteg år 1499 men betraktade ön som värdelös (tillsammans med Aruba och Curaçao) och lämnade dock snart. Holländarna, genom det Nederländska Västindiska Kompaniet, tog sedan över stafettpinnen under 1620-talet. Genom århundradena har sedan ett antal konflikter mellan både holländare, spanjorer och britter följt. Nederländerna har dock alltid lyckats återfå kontrollen. Sedan 2010 är Bonaire en så kallad särskild kommun i Nederländerna.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/bkK3_sP5K8w[/framed_video]