Brittiska Jungfruöarna

Brittiska Jungfruöarna utgör den östra delen av Jungfruöarna. Den västra delen tillhör USA och går under namnet Amerikanska Jungfruöarna. Den brittiska delen av öriket omfattar över 60 öar och skär, den ena mer makalös än den andra. Öarna är kanske inte, som namnet möjligen skulle kunna skvallra om, orörda av turismen och tidens tand, men paradisiska är verkligen inget felaktigt epitet.

Segelbåt nära Virgin Islands

Brittiska Jungfruöarna består av huvudöarna Tortola, Virgin Gorda, Anegada och Jost Van Dyke (samt fler än 50 mindre öar och miniöar som bildats på ytan av korallrev).

Här finns något för alla smaker. Du kan övernatta i en enskild villa vid stranden eller ta in på något av öarnas lyxhotell. Vill du aktivera dig ska du vara mycket kräsen för att inte hitta något att roa dig med.

Största staden på Brittiska Jungfruöarna är Road Town. Staden ligger vackert mellan två bergssidor. Utbudet av nöjen i staden är tyvärr emellertid begränsat. Detsamma gäller shoppingen. Det mesta av nöjeslivet och shoppingen är centrerat till stränderna och hotellkomplexen.

Kultur

Brittiska Jungfruöarna har en historia av influenser från många delar av världen. För festligheter och högtider kombineras det europeiska med traditioner som är nedärvda från slavpopulationen som fördes till öarna under 1700-talet. Den traditionella musiken kallas för quelbe eller scratch band och bygger på rytmer som skapas med kalebasser, tvättbrädor och liknande.

Moln över jungfruöarna

Så här reser du hit


Öarnas egen flygplats Terrance B. Lettsome International Airport trafikeras enbart av flyg från andra närliggande öar. Närmaste internationella flygplats är Cyril E. King Airport på Amerikanska Jungfruöarna. För transfern kan du välja mellan flyg och färjor. Tyvärr finns inga direktflyg från Europa till Amerikanska Jungfruöarna. Det krävs åtminstone en mellanlandning i USA.

Jungfruöarnas flaggaKorta fakta om Brittiska Jungfruöarna

Visum och vaccinationer

För inresa till Brittiska Jungfruöarna krävs enbart pass och uppvisande av biljett för returresa alternativt fortsatt resa. Du kan stanna i upp till 30 dagar utan att behöva ordna med visum. Vaccination mot hepatit A kan rekommenderas. I övrigt råder inga förhöjda risker för andra sjukdomar.

Priser

Det är betydligt dyrare att turista på Brittiska Jungfruöarna än på de flesta andra platser i Karibien. Det beror främst på öarnas exklusivitet. En trerätters middag för två på en bättre restaurang kostar omkring motsvarande 500 kr. En öl kostar mellan 15-20 kr. Vatten är ganska dyrt, detta eftersom vattnet måste importeras.

Historik

De öar som idag går under det gemensamma namnet Jungfruöarna var länge i arawakindianernas besittning. I slutet av 1400-talet angreps de av folkgruppen kariberna (som har gett namn åt det karibiska havet) och sedan var det spanjorernas tur att ta makten. Spanjorerna hade dock andra landområden som var mer intressanta, vilket gjorde att holländarna i mitten av 1600-talet såg chansen att få en bas på öarna. Idag tillhör den östra delen av Jungfruöarna den brittiska kronan (den västra delen tillhör USA) och så har det varit sedan år 1672.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video 

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/JrAI05nxHUI[/framed_video]