Caymanöarna

Under 1980-talet var Caymanöarna både känt och ökänt för att vara ett paradis för mindre nogräknade personer som ville stuva undan förmögenheter. Banksekretessen är fortfarande minst sagt strikt, men idag är öarna lika kända för sin turism som för sina banker.

Under vatten

De tre öarna i gruppen, Grand Cayman, Cayman Brac och Little Cayman, har helt olika karaktärer. Grand Cayman är en plats inriktad på nöjen och golf medan det på de två systeröarna mer är fokus på dykning och äventyr på vattnet.

Huvudstaden George Town ligger vid Seven Mile Beach på den östra delen av Grand Cayman. Den är en mycket liten stad som främst är hem för diverse bankkontor. Turistorterna med hotell, exklusiva villor och resorts ligger norr om huvudstaden.

Kultur

Få andra öar i Karibien är så helt och fullt inriktade på turism som Caymanöarna. Det finns ingen tydlig traditionell karibisk kultur i form av dans och musik. Det karibiska köket är dock högst aktuellt på Caymanöarna.

Så här reser du hit


Caymanöarna är framför allt ett mycket populärt resmål för lite mer välbärgade amerikaner. Det finns ett 20-tal reguljära flyglinjer mellan USA och Caymanöarna. Det enda sättet att ta sig från Europa till Cayman är via London-Heathrow. Det är British Airways som flyger den sträckan. Du landar på Owen Roberts International Airport som ligger bara ett stenkast från huvudstaden. Flygtiden mellan London och Owen Roberts International Airport är cirka 10 timmar.

Caymanöarnas flaggaKorta fakta om Caymanöarna

Visum och vaccinationer

För inresa till Caymanöarna krävs inget visum. Det räcker gott med passet. Innan du reser ska du se till att du har ett fullgott skydd mot hepatit A. Om du ska spendera lite längre tid utanför turistområdena kan också vaccination mot tyfoidfeber rekommenderas.

Priser

Grand Cayman är den avgjort dyraste ön att turista på i hela Karibien. Lyckligtvis är den lokala valutan Kaymansk dollar nära knuten till USD, och eftersom dollarn står historiskt lågt mot svenska kronan, slår dock prisnivån inte alltför hårt mot din plånbok. Klart är dock att priserna är ungefär som de i Sverige. En trerätters middag för två på en bättre restaurang kostar omkring motsvarande 600 kr. En öl kostar sällan mindre än 30 kr och vanliga livsmedel kostar ungefär som på ICA hemma. Transporter är dyra, inte minst på grund av att bensinen kostar upp emot 20 kr litern.

Historik

Caymanöarna var obebodda när Christopher Columbus landsteg på sin fjärde resa över Atlanten. Det dröjde sedan nästan ett helt sekel innan nästa sjöfarare satte sin fot på öarna. Det var den brittiske äventyraren Sir Francis Drake som var näste man. Sedan låg öarna öde fram till 1670, då britterna började kolonisera framför allt Grand Cayman. Öarna har varit under brittiskt styre sedan dess.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/6IUA8Gt01sk[/framed_video]