Dominica

Dominica, som inte ska sammanväxlas med Dominikanska republiken, är ett tropiskt och lummigt paradis där naturen är mer i fokus än på andra öar i Karibien. Dominica har sina sandstränder, men ön är framför allt känd för att vara extremt grön. I djungeln inåt land finns fantastiska vattenfall, varma källor och djupa raviner. Djurlivet är i det närmaste ostört och på en safari runt ön kan du beskåda en mängd helt unika arter.

Sjöstjärna

Huvudstaden på Dominica är Roseau. Staden är en ganska sömnig historia där det råder ett aristokratiskt lugn. Precis som vad gäller för övriga delar av Dominica är Roseau inte en plats dit du ska resa om du vill uppleva ett hektiskt nattliv.

Kultur

Dominica har varit brittiskt sedan 1763 och det brittiska arvet är mycket tydligt. Dominica är förmodligen av de öar i Karibien som har den mest enhetliga kulturen. Befolkningen är övervägande svart och de flesta är katoliker.

Så reser du hit


Dominica är en mycket liten ö, som dessutom är glest befolkad. Turismen har heller inte fått sitt stora genombrott. Det gör att det är lite mer besvärligt att ta sig till Dominica än till många av grannöarna. Flygplatsen Meville Hall Airport har anslutningar till flera av grannöarna, men varken till Europa eller USA. För att ta dig till Dominica får du först flyga till antingen Antigua, San Juan (Puerto Rico) eller Sint Maarten. Till Sint Maarten går flyg från flera större noder i Europa.

Flagga DominicaKorta fakta om Dominica

Visum och vaccination

Det behövs inget visum för att stiga i land på Dominica. Med ett svenskt pass kan du stanna tre månader på ön utan att ha ett visum. Det gäller oavsett om du kommer till Dominica via flyg eller ett kryssningsfartyg.

Vad gäller vaccinering är det alltid en god idé att du vaccinerar dig mot hepatit A när du reser utanför Västeuropa. Detta gäller även Dominica, även om WHO inte har meddelat att någon ökad risk föreligger.

Priser

Dominica är ett ganska billigt land att turista i. Många matvaror som inte finns naturligt på ön kostar ungefär som i Sverige, men när det gäller middagar, drycker och transporter är prisnivåerna låga. En trerätters middag för två på en bra restaurang kostar mellan motsvarande 150-250 kr. En öl kostar omkring en tiokrona. En taxiresa på fem kilometer kostar omkring 50 kr.

Historik – ön fick namn efter en veckodag

Dominica var en av de första öar som Christopher Columbus upptäckte. Landstigningen skedde på en söndag och det är just från det latinska namnet för söndag som ön har fått sitt namn (söndag heter domingo på spanska). Spanjorerna brydde sig dock föga om ön. I stället var det fransmännen som först koloniserade ön. En anledning var att ön ansågs som perfekt för odling av kaffe, som man precis hade insett kunde vara en viktig handelsvara.

Efter det blodiga (som många historiker menar var det första riktiga världskriget) Sjuårskriget mellan 1754-1763 föll dock Dominica i britternas händer och sedan dess har ön varit en del av det brittiska samväldet. 1981 var det dock nära att en samling legosoldater lyckades med en militärkupp. Amerikanska underrättelsekällor  fick dock kännedom om saken innan kuppen kunde realiseras och avstyrde den bryskt.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video 

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/zF6zmp4FRBk[/framed_video]