Dominikanska republiken

Dominikanska republiken är en destination som har något för alla smaker. Du som älskar lyx kan ta in på hotell i världsklass och bara njuta om att bli ompysslad på alla sätt. Du som älskar äventyr kan vandra i fantastisk natur vid havet eller försöka ta dig upp för det högsta berget i Karibien, Pico Duarte, som mäter strax över 3000 meter. Sol och bad, vindsurfing, dykning, snabba båtturer – i och på vattnet finns allt att upptäcka. Under de senaste åren har Dominikanska vunnit fler utmärkelser än någon annan ö i Karibien, bland annat den prestigefyllda titeln ”toppdestination i Karibien” av Expedia. 

Berg

Santo Domingo, där den nya världen möter den gamla världen, är en fascinerande plats. Staden har helt enkelt en perfekt mix av lyxbutiker och lyxhotell, men även ”den nya världens” äldsta stad, katedral, vägnät, etc.

Santo Domingo är huvudstad i Dominikanska republiken. Hela storstadsområdet har faktiskt över fem miljoner invånare. I Santo Domingo finns allt. Sevärdheter, shopping, ett oöverträffat nöjesutbud (massor av casinon!) – du kommer att boka om din hemresa flera gånger när du förlorar dig i allt som Santo Domingo har att erbjuda.

Annars är det mest de de vitfärgade sandstränderna som lockar turister. Playa Rincón brukar återfinnas på de flesta topplistor över ”världens vackraste stränder”. Kusten består av hela 40 mil stränder!

En hotspot för surfing är Cabarete, som också är ett mycket populärt nöjesområde med flertalet barer och nattklubbar belägna vid havet.

Annars är det populärt med bergsklättring (högsta punkten är Pico Duarte som ligger 3140 meter över havet), ridning, mountainbikes, och golf. Ingen annan ö i Västindien har lika många golfbanor i världsklass. Det är en sliten klyscha, men här finns verkligen något för alla!

Och, ja, Dominikanska republiken är barnvänligt. Det finns också flera all inclusive hotell som har aktiviteter för barn, och även för tonåringar. Denna ö är det meningen att alla ska lämna nöjda!

Kultur

Kulturen på Dominikanska Republiken är en salig blandning av det spanska, det afrikanska och det europeiska. Intressant nog finns även spår av ursprungsbefolkningens (Taino) kultur i det moderna livet. Värt att lägga på minnet är att Dominikanska Republiken är hem för musikstilen merengue. Vill du uppleva så mycket merengue som möjligt rekommenderas att du besöker Dominikanska i februari, då man firar sin självständighet (27/2) på ett storslaget vis hela månaden.

Maten består till stor del av get och fläsk och kyckling. Sopa Criolia Dominican är en kött och grönsakssoppa som får anses vara nationalrätten.

Så reser du hit

Dominikanska republiken är ett mycket populärt turistland med flera miljoner besökare varje år. Kommunikationerna med flyg med Europa är mycket goda, både vad gäller reguljärflyg som charter.

Vi rekommenderar: Boka resa till Dominikanska med svenska Apollo. 

Dominikanska republiken har ett antal internationella flygplatser. Den som ligger närmast huvudstaden är Las Américas International Airport. Flygplatsen betjänar både Paris, Madrid, Frankfurt, Bryssel och London. Tre av de andra internationella flygplatserna med flyglinjer från Europa är Gregorio Luperón, Punta Cana och La Romana. Oavsett flygplats är flygtiden från Västeuropa strax under 10 timmar. Den mest kompletta listan med flyg hittar du på Supersaver. 

På Tripadvisors topplista över världens bästa resorts återfinns hela tre stycken i Dominikanska republiken. Om du vill boka lyxhotell (eller budgethotell för den delen) till bästa priserna rekommenderar vi hotels.com som har prisgaranti. 

Tips på kryssningar med Dominikanska Republiken som bas.

 

Dominikanska republikens flaggaKorta fakta om Dominikanska Republiken

Visum och vaccination

Dominikanska republiken är lite striktare med visum än vad många av grannstaterna är. Som svensk medborgare måste du ha ett så kallat turistkort. Det kan du dock köpa på plats på flygplatsen. Priset är 10 USD.

Vad gäller vaccinering bör du känna till att det finns en viss förhöjd risk för gulsot (hepatit A och hepatit B), vid vistelser i landet. Du gör klokt i att vaccinera dig mot just dessa sjukdomar innan du sätter dig på flyget. För mer långvariga vistelser kan det också vara rekommenderat med vaccin mot tyfoid och kolera. Någon risk för malaria går dock inte att tala om.

Strand

Priser

Dominikanska republiken är ett ganska billigt land att turista i. För bara fyra år sedan blev ön dessutom utnämnd som det resmål som ger mest för pengarna, alla länder inkluderadeSamtidigt varierar priserna mycket beroende på var du väljer att äta och shoppa. På en enklare restaurang kan du äta dig mätt för motsvarande 20 kr. På en lite mer exklusiv restaurang kan en trerätters middag kosta upp emot 200 kr. All dryck är mycket billig i Dominikanska republiken. Detsamma gäller transporter. Dominikanska republiken är också en utmärkt plats för shopping. Du betalar bara en tredjedel av svenska priser på kläder och skor.

Historik

Dominikanska republiken är en del av ön Hispaniola, som har varit i centrum för händelserna i Karibien sedan Christopher Columbus klev iland där 1492. Spanjorerna utrotade snabbt ursprungsbefolkningen, som hade bebott ön sedan över 5000 år tillbaka, och man använde Hispaniola som bas för koloniseringen av Latinamerika och Nordamerika.

Under 1800-talet stormade det rejält på Hispaniola. Under en tid var en del av ön till och med ett kejsardöme. Lite senare tog staten Haiti över hela ön. Sedan 1844 har Dominikanska Republiken dock varit en självständig stat. Därmed är inte sagt att det har slutat storma kring herraväldet av Hispaniola. Sedan 1994 kan landet dock sägas vara helt säkert.

Karta 

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/e6RCW3rG_s0[/framed_video]