Grenada – ”Karibiens krydda”

Grenada går vanligtvis under namnet Spice of the Caribbean och det är ett lämpligt epitet på denna paradisö. De lummiga skogarna på ön är nämligen hem för bland annat muskotträd, kanelträd och kakaoträd.

Grenada

Grenada är en av de snabbast växande turistdestinationerna i Karibien. Antalet kryssningsfartyg som ankommer hamnen i den pittoreska huvudstaden St. George’s blir fler för varje år och antalet flyglinjer har närmast fördubblats sedan millennieskiftet.

Huvudstaden St. George’s ligger på stranden av en gammal vulkankrater och har kanske det vackraste läget av alla huvudstäder i Karibien. Staden sjuder av liv årets alla månader, särskilt vid Grande Anse-stranden som är hem för restauranger, shoppingcenter, hotell och nöjesställen.

Kultur

Kulturen på Grenada är en blandning av det franska, det brittiska och det afrikanska. De flesta talar kreolfranska (och engelska) och en stor del av arkitekturen är typiskt fransk. Samtidigt är cricket den absolut största sporten. Till det kan vi lägga att musik- och konstlivet har tydliga inslag av afrikansk kultur.

Skymning över havet

Så reser du hit


Grenada har förvånansvärt goda kommunikationer med omvärlden. Från Europa är det dock enbart London-Gatwick som gäller. Flygresan tar strax över nio timmar från London.

Öns internationella flygplats är Maurice Bishop International Airport. Den ligger cirka åtta kilometer söder om huvudstaden. För transfern till St. George’s finns två alternativ, nämligen taxi eller buss.

Grenadas flaggaKorta fakta om Grenada

Visum och vaccination

Pass samt biljett för hemresa alternativt fortsatt resa är de enda två saker som krävs för att få tillträde till Grenada. Visum behövs enbart vid längre vistelser.

När det gäller vaccin är det alltid en ökad risk att drabbas av hepatit A (smittar genom vatten och mat) och hepatit B (smittar bland annat genom blod) när du reser utanför Västeuropa, och det är en god idé att se till att ordna med skydd mot hepatit A i god tid före avresan.

Priser

Priserna på Grenada är ganska överkomliga för oss svenskar. Det är inte extremt billigt att turista på ön, men samtidigt blir du inte direkt skinnad. En trerätters middag för två kostar omkring motsvarande 200 kr medan en öl kostar allt mellan 10-20 kr beroende på märke (inhemskt är billigast). Att transportera sig är dock inte särskilt billigt. En taxiresa på fem kilometer kan kosta upp emot 150 kr.

Carriacou och Petite Martinique

Carriacou och Petite Martinique är två noterbara öar som hör till Grenada. Den förstnämnda är den största ön i skärgården som hör till Grenadierna och har ett invånarantal på cirka 5000. Den sistnämnda är ännu mindre till såväl yta som befolkningsmängd. Båda öarna är främst kända för sina regattor (kappseglingar).

Carriacou strand

Historik

Grenada intogs först av fransmännen. Året var 1649 då Jacques du Parquet grundade den första bosättningen. Ett problem var dock att ursprungsbefolkningen inte var särskilt intresserade av att få sällskap, vilket ledde till över 100 år av motsättningar.

Efter det sjuåriga kriget kom ön, som nu gick under La Grenade, i brittisk besittning. Britterna var mycket flitiga med att kolonisera ön och starta odlingar av kryddor i det bördiga landskapet. Fransmännen kom aldrig tillbaka och fram till 1983 var Grenada under ett stabilt brittiskt styre. Just det året blev den amerikanske presidenten Reagan dock lite nervös över Grenadas allt starkare kopplingar till Kuba. En ganska otrevlig konflikt följde, men lyckligtvis kunde krutröken snart lägga sig. Idag är Grenada en mycket säker plats.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/Lvy5jfsbYTY[/framed_video]