Guadeloupe

Guadeloupe är en skärgård av paradisiska öar som ligger i ett alldeles turkosblått vatten. Huvudön liknar en fjäril från ovan och denna bild symboliserar ganska bra vad Guadeloupe handlar om, nämligen frihet och lekfullhet. På Guadeloupe är du fri att göra vad du vill. Din vistelse kan utgöras av shopping och nöjen eller äventyr och sightseeing. Guadeloupe har verkligen något för alla smaker.

Guadeloupe strand

Huvudstaden på Guadeloupe är Basse-Terre. Största staden är dock Pointe-à-Pitre, som också är territoriets centrum för nöje och shopping.

Kultur

Guadeloupe är själva sinnebilden av den franska delen av Karibien. På de små öarna omkring Guadeloupe – Marie-Galante, Iles des Saintes och La Désirade – har tiden stått still i flera århundraden. Genuint och traditionellt är det minsta man kan säga. På själva huvudön är tempot lite högre och här finns också fler influenser från den karibiska kulturen.

Så här reser du hit


Den största internationella flygplatsen på Guadeloupe ligger vid Pointe-à-Pitre och är uppkallad efter staden. Här landar flyg från både andra delar av Karibien samt Frankrike (Paris-Orly och Paris-Charles de Gaulle). För en resa till Guadeloupe får du alltså först flyga till Paris för att där byta flyg. Det är cirka 2,5 kilometer till flygplatsen från centrala Pointe-à-Pitre och kommunikationerna är goda med både buss och taxi. Flygresan från Paris tar cirka nio timmar.

TrikolorenKorta fakta om Guadeloupe

 

Visum och vaccinationer

Eftersom Guadeloupe på alla sätt är en officiell del av Frankrike gäller i princip samma regler för inresa i Guadeloupe som om du hade rest till Frankrike. Det finns bara ett undantag och det är att Guadeloupe inte är en del av Schengen. Hur som helst räcker det med ett pass för att resa till öarna. När det gäller vaccinering krävs egentligen inget annat än skydd mot hepatit A.

Priser

Guadeloupe är en ganska dyr destination att semestra på. Mat och dryck, kläder, matvaror och biljetter/inträden till aktiviteter ligger ganska högt i jämförelse med genomsnittet i Karibien. Transporter är dock billiga, vilket till stor del beror på den billiga bensinen. Eftersom Guadeloupe är en del av Frankrike är det euro som är den officiella valutan. Det underlättar självklart en hel del!

Historik

Guadeloupe har, liksom de flesta andra karibiska öar i den grupp av öar som benämns Leewardöarna, varit föremål för en mängd konflikter mellan spanjorer, fransmän och britter genom åren. Dessutom har Guadeloupe under 15 månader (1813-1814) även varit i svensk besittning. Det är dock fransmännen som främst har varit i makten och sedan 1814 har öarna definitivt varit under franskt styre.

Det är emellertid Christopher Columbus som har gett namn åt öarna. När han steg i land på Guadeloupe år 14 kallade han ön Guadalupe efter namnet på en spansk stad. Med lite fransk förvrängning har sedan Guadalupe blivit Guadeloupe.

Columbus var den första icke-europée som upptäckte ananas på Guadeloupe 1493. Han gav frukten namnet Pina de Indias, som betyder ”Indiens pinje”.

Ön har drabbats av flera större orkaner genom åren (mellan augusti och september), även i modern tid. Den senaste riktigt förödande orkanen var ”George” som förstörde 90 procent av bananodlingarna och ett antal byggnader den 21 september 1998.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/6U9gSGJ02xE[/framed_video]