Haiti – voodoo och vattenfall
Haiti är landet med det skamfilade ryktet som på senare år likt fågeln Fenix har rest sig och numera är en given turistdestination för alla som älskar natur, kultur och historia (och sol och bad!). För naturälskare är framför allt de södra delarna av landet mest intressanta. Här har inte skogsskövlingen, som tyvärr är så utbredd i övriga delar av landet, varit så omfattande. Vattenfall, höga berg och täta djungler samsas med fantastiska slättmarker vid kusterna.
Huvudstaden Port-au-Prince är Haitis naturliga centrum och här bor ungefär en fjärdedel (2,3 miljoner) av landets befolkning. Port-au-Prince är ett veritabelt paradis för dig som tycker om att förlora dig i andra länders kulturer.
Kultur
På Haiti består kulturen av en spännande blandning av det kolonialt franska, voodoo och katolska seder och bruk. Voodoo-kulturen, som inte alls är lika mystisk som den framstår i populärkulturen, är dock på tillbakagång. Vad gäller konsten på Haiti är den mycket säregen. Naivt och färggrant är två epitet att sätta på det haitiska konstspråket.
Så reser du hit
Sedan 2011 har Haiti vuxit stadigt som turistdestination och antalet flyglinjer ökar ständigt. Det finns två internationella flygplatser i landet, en som betjänar den norra delen och en som främst är till för flyg till huvudstaden. Om du tar dig till Haiti från Sverige landar du på Toussaint Louverture International Airport några mil utanför Port-au-Prince. Miami är en viktig hub för flyg till och från Haiti. Från Europa är det bara Paris som gäller. Flygtiden från Paris är cirka 9,5 timmar.
Korta fakta om Haiti
- Folkmängd: 10 miljoner
- Språk: Franska
- Huvudstad: Port-au-Prince
- Valuta: Gourde
- Klimat: Tropiskt
Visum och vaccination
Det finns inget krav på visum för inresa till Haiti för svenska medborgare. Med ett giltigt pass och en biljett för hemresa alternativt genomresa kan du stanna i upp till tre månader.
När det gäller vaccin är det viktigt att du känner till att det är vissa förhöjda risker för gulsot (hepatit A och hepatit B). Se till att du vaccinerar dig före avresan. Om du ska spendera tid på landsbygden är det viktigt att du har tillgång till läkemedel mot malaria.
Priser
Prisbilden är inte direkt enhetlig på Haiti. Det är stor skillnad på landets exklusiva områden och de mer fattiga. Generellt kan dock sägas att mat, dryck och transporter är mycket billigt. En trerätters middag för två på en bra restaurang behöver inte kosta mycket mer än motsvarande 100 kr. En Big Mac med extra allt går på cirka 25 kr och en inhemsk öl kostar sällan mer än 10 kr. Dessutom kan du åka flera mil med taxi för bara någon femtiolapp.
Historik
Ön Hispaniola, varav Haiti utgör den västra sidan, upptäcktes av Christopher Columbus 1492 under den första resan över Atlanten. Det fanns dock redan bosättningar på ön. Tainoindianerna hade levt i fred på ön under många hundra år, men fick se sig effektivt kvästa på kort tid. Under 1700-talet anlände sedan fransmännen och efter en del konflikter delade spanjorerna och fransmännen helt enkelt upp ön mellan sig. Den västra delen av Hispaniola kom i fransk besittning.
Under 1800- och 1900-talen var livet på Haiti minst sagt fyllt av konflikter. Det började med att den allt större befolkningen av svarta slavar satte sig upp mot fransmännen. Mängder av krig följde och flera stater blandade sig i konflikterna. Oroligheterna fortsatte ända in på 1990-talet med statskupper och civil oro (och jordbävningen 2010). Sedan valet 2011 har saker och ting emellertid lugnat ner sig och Haiti har nu en chans att börja blomstra.
Karta
[google_map]
Visa större karta [/google_map]
Video
[framed_video column="full-width"]http://youtu.be/JkNq01WuFv4[/framed_video]