Jamaica 

Den officiella turistbyrån för Jamaica har som slogan ”Once you go, you know”. Vad man menar är att det inte går att föreställa sig öns skönhet förrän man verkligen är där på riktigt. En turistbyrå måste ju ha en fräck slogan, men i Jamaicas fall stämmer det mycket bra. Jamaica är ett paradis och ön har något för alla smaker. Stränderna räknas som de bästa i Karibien, vilket säger en hel del. Inlandet är täckt av tropiska regnskogar och spektakulära berg och raviner. Kulturen är, ja, typiskt jamaikansk!

Jamaicansk solnedgång

Kingston är huvudstad på Jamaica. Här bor cirka en miljon människor i en förhållandevis modern stad som ligger vackert mellan havet och de lummiga bergen inåt land. På många sätt är Kingston en symbol för Jamaica.

Landet har en rik historia, men samtidigt tittar man alltid framåt. När orkanen Gilbert slet sönder landet 1988 blev låten ”Don´t worry be happy” en inofficiell nationalsång (den skrevs dock INTE av Bob Marley som många tror, utan av Bobby McFerrin ).

Kultur

Jamaica har en mycket unik kultur som är vida kända över hela världen. Till exempel har rastafari, som är en frihetsrörelse eller religion om man så vill, sitt hem på Jamaica. Dessutom är musikstilen reggae typiskt jamaikansk. Den mycket avslappnade karaktären kan också sägas vara en del av kulturen.

Öns två mest framstående personligheter, som kommit att symbolisera landet är reggae-musikern Bob Marley (död 1981) och världens snabbaste man – Usain Bolt.

Bob MarleyUsain bolt

Så reser du till Jamaica


Jamaica har länge varit ett populärt resmål. Musik- och kulturintresserade har vallfärdat hit i flera decennier och på senare tid har även mainstream-turismen hittat hit. Flygplatserna i Kingston (Norman Manley) och Montego Bay (Sangster International) har anslutningar till Europa. Från och med december 2013 går charterflyg till Montego Bay från Stockholm-Arlanda. Reguljära flyg finns från bland annat London, Frankfurt och Amsterdam. En flygresa från Stockholm-Arlanda till Jamaica tar cirka 11 timmar. Billigast flyg hittar du på Supersaver.

Jamaicas flaggaKorta fakta om ön

Visum och vaccination

Svenska medborgare behöver inget visum för att få tillträde till Jamaica. Det räcker gott med passet. När det gäller vacciner rekommenderas skydd mot hepatit A. Om du ska spendera en längre tid utanför turistområdena är det också klokt att komplettera med ett vaccin mot tyfoidfeber.

Priser

Jamaica är en förhållandevis dyr ö att semestra på, dock enbart med karibiska mått mätt. Jämfört med vad du betalar i Sverige är prisnivån i Jamaica mycket låg. En öl på restaurang kostar omkring motsvarande 20 kr. En bättre trerätters middag kostar mellan 250-350 kr. Transporter är också relativt billiga. Att åka taxi 5 km kostar mellan 50-60 kr. Det är också relativt billigt att hyra bil, särskilt eftersom bensinen bara kostar omkring 7 kr litern.

Historik

Precis som är fallet med nästan alla andra öar i Karibien var det spanjorerna som var först att upptäcka Jamaica (förutom ursprungsbefolkningen). Spanjorerna var dock inte så intresserade av att kolonisera ön. Det var emellertid britterna, som intog ön år 1655. Med sig tog britterna totalt upp emot 200 000 slavar som arbetade på sockerrörsplantagerna på ön. De flesta av öns idag nära 3 miljoner invånare har sitt ursprung i slavpopulationen.

Under 1930-talet spreds en ny rörelse på Jamaica – en rörelse grundad på en ”tillbaka till Afrika”-tanke. Rörelsen fick namnet rastafari och ganska snabbt skapades en helt ny kultur, med musik, dans och litteratur. Rastafari är idag mer eller mindre en symbol för Jamaica.

Anhängarna till rastafari framhållde Etiopien och dess karismatiske kejsare Haile Selassie som det förlovade landet.Dock blev Etiopien attackerat och annekterat av det Mussolini-styrda Italien i början på 30-talet. En tidig varning om att de mörka molnen som hängde över Europa snart skulle sprida krig över världens alla hörn och kanter (Karibien klarade sig dock relativt bra under kriget).

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video 

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/OQAA5FD4smU[/framed_video]