Kuba – en av världens mest fascinerande platser

Det finns få andra platser i Karibien, eller världen för den delen, som är så fascinerande som Kuba och det beror inte bara på att Kuba sedan 1959 är något så ovanligt som en socialistrepublik. Kuba bjuder på en spännande blandning av en fantastisk natur, kulturella upplevelser och faktiskt också ett rikt utbud av nöjen och shopping. Det som kanske mest kittlar fantasin är att på många sätt och vis har tiden fryst fast i 50-talet på Kuba. Ingen annan stans, till exempel, kan man se så många härliga gamla amerikanska bilar längs vägarna.

Från och med 2014 så blev det dock för första gången, sedan revolutionen 1959, tillåtet för kubaner att köpa nyare bilar utan särskilt tillstånd från staten. Dessa är dock fortfarande oproportionerligt dyra i förhållande till kubanska löner.

I och med att relationerna till USA öppnats upp från och med 2015 så slår turismen på Kuba alla rekord och ökar för varje månad. Många vill passa på att åka ner till landet innan det blir som vilken överexploaterad badort som helst, som Cancun eller Kanarieöarna. Räkna också med att priserna snabbt kommer stiga på ön. Ska du resa till Kuba, res nu – pronto!

 

Utsikt över kubanskt landskap Även om kommunistpartiet fortfarande styr i landet, är Kuba dock långt ifrån att vara ett Nordkorea. Turistorterna har samma karaktär som i övriga delar av Karibien.

”Nordamerikaner förstår inte… att vårt land är inte bara Kuba; vårt land är också mänskligheten”. – Fidel Castro

Huvudstaden i Kuba är Havanna. Här bor ungefär en femtedel av öns befolkning. Med sina över två miljoner invånare är Havanna den absolut största staden i Karibien. Det är också den äldsta staden. Den började faktiskt byggas redan 1519 och är således nästan hundra år äldre än Göteborg, trots att staden tillhör ”Nya världen”.

Kultur

Kuba är ett land där kulturen är i fullt fokus, och lite intressant är att kulturen är mer europeisk än i andra delar av Karibien. Vissa afrikanska influenser finns dock och den spännande blandningen har bland annat gett upphov till danserna mambo, rumba och cha-cha-cha.

Så reser du hit


Kuba har goda kommunikationer med omvärlden. Det går direktflyg från många av de viktigaste flygnoderna i Europa, bland annat Paris, Madrid, Frankfurt, Milano och Amsterdam. Flygtiden från exempelvis Amsterdam är strax över 10 timmar. Den största flygplatsen på Kuba är José Martí International Airport. Flygplatsen ligger cirka 15 kilometer utanför Havanna och kommunikationerna in till huvudstaden är mycket goda. Vill du bara boka flyg, boka direkt via Supersaver. Tips på kryssningar med Kuba som bas.

Kuba är numera en av de 3 mest populära destinationerna för svenskar under julen och nyår. Framförallt vad det gäller tvåveckorsresor. De enda 2 andra resmålen som kan mäta sig med Kuba under julveckorna är Kanarieöarna och Thailand. Researrangörerna uppmanar att boka tidigt (det gör de alltid), men detta med vilken tid man ska boka blir alltmer något av ett hasardspel. Detta är hur som helst inget resmål som man åker till för att resan är billig.

Kubas flaggaKorta fakta om Kuba

Visum och vaccination

Kubansk reptilFör inresa till Kuba krävs ett visum, även om visumet officiellt kallas för ett ”tourist card”. Du ansöker om visumet antingen via kubanska ambassaden eller via ett ombud. Vad du behöver göra är att fylla i en blankett och skicka in den tillsammans med en kopia av flygbiljetten (tur och retur) samt passet. Efter några dagar kommer en försändelse med visumet i retur. Visumet gäller för 30 dagar från ankomsten. För vaccinering kan hepatit A rekommenderas. Det finns en viss förhöjd risk för just hepatit A, särskilt i områden utanför turiststråken.

Priser

SouvenirerKuba är ett jämförelsevis billigt land i Karibien och det spretar inte särskilt mellan de lägsta och de högsta priserna som det kan göra exempelvis på Bahamas. En trerätters middag för två på en bra restaurang kostar sällan mer än motsvarande 200 kr. En inhemsk öl kostar under tio kronor medan en importerad öl i genomsnitt kostar strax över tio kronor. Att transportera sig är också billigt. Kollektivtrafiken är nästan gratis och att åka taxi kostar inte mer än en femma per kilometer.

Historik

De flesta förknippar nog Kuba med revolutionen 1959 samt Fidel Castro och Che Guevara. Det är helt klart så att Kubas kommuniststyre har präglat landet sedan revolutionen. Kubas historia är dock äldre än så, men klart är att det alltid har stormat i storpolitiken. Under 1800-talet var det till exempel en mängd stridigheter mellan kubanerna (assisterade av USA) och det spanska imperiet.

Karta

[google_map] Visa större karta [/google_map] Video [framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/PTdMj3szRCU[/framed_video]