Martinique – Karibiens främsta kök

Skönheten i den karibiska övärlden blandat med europeisk elegans – det är Martinique i ett nötskal. Denna ö är en veritabel guldgruva oavsett vilka upplevelser du är ute efter. Ruiner och monument finns i överflöd. Kilometerlånga stränder likaså. Dessutom är det unika köket en dröm för smaklökarna.

Martinique solnedgång

Martinique har på senare år blivit en favorit för så skilda turistgrupper som barnfamiljer och så kallade ekoturister. Ön kan ståta med klassiska utflyktsmål för barn i alla åldrar, med bland annat flera spektakulära vattenparker. För ekoturister erbjuder Martinique bland annat en stor mängd vandringsleder på vulkanens sluttningar.

Huvudstaden på Martinique är Fort-de-France. Här bor cirka 100 000 invånare, vilket gör staden till en av de större i Karibien. Staden bjuder på mängder av sevärdheter och nöjen. Om du är intresserad av kultur och historia kan du rikta kosan mot något av de gamla forten i stadskärnan. Om du söker nöjen kan du bege dig till de pittoreska gatorna kring hamnen.

Kultur

Martinique har en säregen kultur där det franska kolonialarvet har blandats med karibiska influenser. Den färgstarka karibiska kulturen, med dans, musik och mystik, har genom åren blandats med den klassiska franska elegansen och format en kultur som är mycket distinkt. Martinique liknar ingen av de andra karibiska öarna och invånarna för sig med värdigheten hos tusen franska vinkypare samtidigt som de utstrålar den typiska karibiska sorglösheten.

Så här reser du hit


Martinique har bara en flygplats, nämligen Martinique Aimé Césaire International Airport. Den ligger bara några kilometer öster om huvudstaden Fort-de-France. Kommunikationerna med buss är utmärkta. I Europa är det bara från Paris (både Orly och Charles de Gaulle) som det går direktflyg till Martinique. Flygtiden mellan Paris och Fort-de-France är nästan exakt nio timmar.

 Inofficiell flaggaKorta fakta om Martinique

Visum och vaccinationer

Det krävs inget visum för att resa till Martinique. Det beror på att öriket är ett territorium som är en del av Frankrike. När du kliver av planet befinner du dig faktiskt officiellt på fransk mark, trots att du är flera hundra mil från Frankrike. Liksom vad gäller för de flesta andra öar i Karibien räcker det med vaccination med hepatit A, även om skydd mot också hepatit B kan vara en god idé om du ska spendera lite längre tid på ön. I övrigt finns ingen förhöjd risk för några andra sjukdomar.

Priser

Martinique är, precis som kusinen Guadeloupe, att betrakta som en lite dyrare destination. En trerätters middag för två på en bättre restaurang kostar omkring 50 euro (euro är den officiella valutan på Martinique). En öl kostar mellan 3-4 euro. Kläder och skönhetsprodukter är dyrare än i Sverige.

Historik

Både arawaker och karibier hade befolkat Martinique i flera hundra år innan Columbus upptäckte ön år 1493. Spanjorerna brydde sig emellertid föga om ön och i stället var det fransmännen som lade beslag på nuvarande Martinique. År 1635 blev den franske guvernören på St. Kitts, Pierre Belain d’Esnambuc, förvisad av britterna. Tillsammans med hundra av sina landsmän satte han kurs mot Martinique. Under lite mer än hundra år blossade sedan strider med jämna mellanrum upp mellan fransmännen och britterna. Det hela kulminerade i ett sjöslag år 1779. Det var britterna som vann men efter Napoleonkrigen fick britterna år 1815 lämna tillbaka ön till Frankrike.

Om det ljuvliga köket

Många västindiska öar bär stolt epitetet ”magiskt” med sig i sin nationella stolthet. Vad det gäller Martinique är det främst köket som beskrivs som magiskt. Här har man gjort matlagning till ren och skär konst och glädje och kockarna är kända för att kunna upphöja de enklaste av råvaror till sublima höjder.

Nationalrätten är court-bouillon, fisk som kokat i kryddstark tomatsås. Överlag är fisk och skaldjur av naturliga skäl vanligt förekommande inslag på tallrikarna här.

Den bästa restaurangen på ön anses vara Le Domaine Saint Aubin, en 1800-tals herrgård som serverar hemlagade läckerheter med såväl franska som kreolska köket.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/HOOoTB2XZdk[/framed_video]