Montserrats flagga

Montserrat

Montserrat

Montserrat har två smeknamn. Det ena är ”Karibiens Pompeji”, vilket syftar på att ön egentligen är en enda stor aktiv vulkan, som tyvärr också fick ett stort utbrott 1995. Det andra smeknamnet är Emerald Isle (Smaragdön) vilket syftar på öns irländska arv.

Smaragdön

Soufriere Hills-vulkanen låg länge vilande, men en dag i juli 1995 vaknade vulkanen till. Stora delar av huvudstaden Plymouth täcktes av ett över tio meter tjockt lager aska och en stor del av den södra delen av ön är idag helt obeboelig. Den norra delen av ön klarade sig emellertid ganska oskadd. Efter vulkanutbrottet har mycket fokus lagts på att stärka de norra delen, med orterna Brades (den nya huvudstaden), Davy Hill, Gerald’s och St John’s.

Kultur

Montserrat har genom århundradena framför allt fått en irländsk och brittisk prägel. Man firar till exempel St. Patrick’s Day med pompa och ståt. För musik och annan populärkultur tittar invånarna på Montserrat mer mot Europa än mot Karibien.

Så reser du hit

Turismen börjar så sakteliga komma tillbaka efter vulkanutbrottets efterdyningar. Den gamla internationella flygplatsen utanför Plymouth ligger dock i ruiner men det har byggts en ny flygplats, John A. Osborne Airport, på den norra delen av ön. Här finns anslutningar till ett flertal av de närbelägna karibiska öarna, dock inga anslutningar till varken USA eller Europa. För ett besök på Montserrat krävs att du först flyger till Antigua.

Montserrats flaggaKorta fakta om Montserrat

  • Folkmängd: 5000
  • Språk: Engelska
  • Huvudstad: Brades
  • Valuta: Östkaribiska dollar
  • Klimat: Tropiskt

Visum och vaccinationer

För EU-medborgare krävs ett giltigt pass för att besöka Montserrat, inget annat. När det gäller vaccinationer gäller att vaccination mot hepatit A är rekommenderat, medan vaccination mot hepatit B och tyfoidfeber kan vara rekommenderat om du ska vistas på ön under en längre tid.

Priser

Tyvärr är den allmänna prisnivån betydligt högre på Montserrat än i andra platser i Karibien. Det gäller både mat och dryck på restaurang, livsmedel, kläder och transport. Den främsta anledningen är självklart vulkanutbrottet, som dels effektivt har stängt en mängd handelsvägar, och dels har gett upphov till enorma skador som nu måste åtgärdas.

Historik

Folkslagen arawakerna och kariberna hade varit bosatta på Montserrat långt före det att spanjorerna, genom Christopher Columbus, gjorde entré. Columbus gav ön namnet Santa María de Montserrat efter klostret Montserrat i Spanien. År 1632 kom sedan britterna i besittning av ön och förutom under några attacker från fransmännen under 1780-talet har Montserrat stått under ett stabilt brittiskt styre. Britterna skeppade mängder av slavar för att odla bland annat socker och bomull, men intressant nog anlände också en mängd irländare till följd av en mycket märklig exilorder av Oliver Cromwell under 1600-talet.

Karta

[google_map] Visa större karta [/google_map] Video [framed_video column="full-width"]http://youtu.be/0PErGKM-b60[/framed_video]