Många har uppfattningen att Karibien är ett mycket dyrt område. Det stämmer bara till viss del. Vissa öar har ett prisindex som är markant mycket lägre än Sverige. Sedan finns det också öar, det handlar förstås om lyxöarna, som har ett mycket högt prisindex.

I oktober förra året gjorde Forex en undersökning på några av de karibiska öarnas prisindex. Detta index bygger bland annat på hur mycket det kostar med en natts hotellrum i mellanklassen, en flaska vin, en halvliter öl (en ”stor stark” med andra ord) och en trerätters middag. Som jämförelse i nedanstående index har Stockholm alltså ett prisindex på 100. Läs tips på ”billiga” kryssningar till Karibien.

Prisindex Västindien

Prisindex på några av de mest besökta västindiska öarna:

StadPrisindexJämförelse
Havanna, Kuba46Mycket billigt
Puerto Plata, Dominikanska republiken52Billigt
Ocho Rios, Jamaica79Något dyrt
Castries, Saint Lucia84Något dyrt
Port of Spain, Trinidad & Tobago86Något dyrt
Willemstad, Curaçao89Något dyrt
Oranjestad, Aruba102Dyrt
Basse-Terre, Guadeloupe109Dyrt
Nassau, Bahamas136Mycket dyrt
Phillipsburg, Saint Martin137Mycket dyrt
Källa:Bard december 2023

Generellt sett är importerade varor dyrare i Karibien, samtidigt som lokala varor håller en låg prisnivå även på de dyraste öarna.

För att komma så billigt undan som möjligt på din resa till Västindien boka hotell via en aktör som Hotels.com på ett budget- eller mellanklasshotell och undvik främst amerikanska Thanksgiving (november), jul och nyår (många amerikaner som väljer att resa till Karibien då) då såväl priser på restauranger, hotell och flyg är dyrare.

Även Booking är ett bra alternativ för boendet, och de har även hus och lägenheter, samt rum i B&B, etc.

Man väljer med fördel att åka till Karibien från november – mars, samt juni till Augusti (man vill också undvika orkansäsongen i September. Alla öar drabbas dock inte, Curacao, till exempel är säkert även under orkansäsongen eftersom det ligger bortom orkanbältena).

Då hittar man billigare boende

Prismässigt räknar hotellen ofta lågsäsong från mars till mitten av december med undantag för juli och augusti.

Fler tips för att resa på en stram budget till Karibien

Läs också:

Få rabatt på guidade resor till Curacao

Tips på resor till Karibien.

Bo billigt i Västindien. 

Fakta om Västindien.