Puerto Rico

Puerto Rico är inte bara vilken karibisk destination som helst. Det skvallrar inte minst namnet om. Puerto Rico är nämligen spanska för ”rik hamn”. Detta amerikanska territorium erbjuder inte bara vita stränder och turkosblått vatten (även om det finns väldigt mycket sådant kring öarna), utan också ett rikt utbud av sevärdheter, ett fantastiskt nattliv, orörda regnskogsområden, nöjesparker, museer i överflöd, gallerier – ja, det är inte svårt att leva i nuet på Puerto Rico.

Solen går ner över Puerto Rico

Puerto Rico är en nästan kvadratisk ö, belägen mellan Hispaniola och Jungfruöarna. Ibland kallas Puerto Rico faktiskt för Spanska Jungfruöarna. Huvudstaden är San Juan. Denna stad är en spännande plats av kontraster, där gamla spanska slott och kyrkor sida vid sida med moderna skyskrapor… den nya världen möter den gamla i den nya världen, så att säga.

Kultur

Kulturen på Puerto Rico är en härlig blandning av det kolonialt spanska, det karibiska och det mer modernt amerikanska. Från den spanska kulturen kommer många sedvänjor och traditioner. Från USA kommer protestantisk ”ordning och reda”. Karibiens influenser är musik, mat och konst. En grym blandning som för tankarna till New Orleans!

Så reser du hit


Det finns tre internationella flygplatser på Puerto Rico. Luis Muñoz Marín International Airport är den största inte bara på Puerto Rico utan i hela Karibien. Luis Muñoz Marín är den enda av flygplatserna som har anslutningar till Europa (Frankfurt och Madrid). Flygplatsen ligger cirka fem kilometer söder om huvudstaden San Juan och kommunikationerna är utmärkta. Från 31/10 2015 flyger Norwegian till Puerto Rico, direkt från Arlanda. En avgång i veckan. Dessutom flyger det norska lågprisbolaget till San Juan från Oslo, Köpenhamn och London. Bästa sökmotorn för flyg är Supersaver.
Hotell bokar du billigast på Hotels.com

Puerto Ricos flaggaKorta fakta om Puerto Rico

Visum och vaccinationer

Puerto Rico är en del av USA (ett självstyrande territorium) och därför gäller samma visumregler för Puerto Rico som för USA, det vill säga i princip att alla resenärer behöver visum. För svenska medborgare finns dock ett undantag. Det går att ansöka om ett så kallat inresetillstånd (ESTA). Det går att göra på en särskild webbplats. Ansökan måste göras senast 72 timmar före avresan.

Priser

Det mesta är ganska billigt i Puerto Rico. Mat och dryck, både på restaurang och i mataffärer är billigt. En bättre trerätters middag kostar i genomsnitt motsvarande 300 kr. En öl på restaurang kostar sällan mer 10 kr. Transporter med taxi och kollektivtrafik är bra mycket billigare än i Sverige. Räkna med motsvarande 10 kr per kilometer.

Historik

Borikén var det första namnet på ön. Det var ursprungsbefolkningen, arawakindianerna, som gav ön detta namn. När Christopher Columbus anlände 1493 försvann både namnet och arawakindianerna själva som genom ett trollslag. Namnet ändrades till San Juan Bautista (spanska för Johannes Döparen) och arawakindianerna dog antingen av slavarbetet de tvingades utföra eller av sjukdomar.

Namnet på ön ändrades sedan någon gång under 1500-talet, medan namnet San Juan lever kvar som huvudstadens namn. Spanjorerna lyckades hålla kvar vid sin koloni i över 400 år, men efter att man förlorade det så kallade Spansk-amerikanska kriget 1898 fick Spanien överlämna ön till USA. År 2012 var första gången som en opinionsmätning visade att en majoritet av befolkningen vill att landet ska vara en amerikansk delstat.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/fCF65ksSQww[/framed_video]