Västindien fortsatte att locka fler och fler svenskar och många svenska resebolag slog bokningsrekord för varje säsong fram till Corona-krisen.

I skrivande stund, december, är läget fortfarande osäkert. De flesta tror och hoppas dock att resandet till Karibien tar fart igen framåt vintern 2023-2024. Vi kommer löpande återkomma i denna sida och i andra artiklar om hur läget för resor till Karibien utvecklar sig framgent.

Den stora rushen efter resor till Karibien har gjort att svenskarna redan ett år i förväg började boka resor till Karibien under vintern! Orsaken till detta är att Sista Minuten-resor inte existerar i samma omfattning som förr, och att utbudet till Västindien är skralt i förhållande till exempel till Thailand. Ju längre man väntar med att boka sin resa ju dyrare blir den.

Obs, om charter-resorna nedanför inte faller dig i smaken kan du boka flyg och hotell själv (till princip alla destinationer i Västindien). Det finns en uppsjö sökmotorer på resor till Centralamerika. Det är dock svårt att rekommendera en enda enskild. 

Vi tycker dock inte att man ska behöva känna stress. Resorna till Karibien är mycket populära, men de tar inte slut. Det skiljer heller inte värst mycket i pris om man bokar resan nu eller senare under 2023 (detta beror dock på hur dollarn utvecklar sig visserligen. Många tror kronan kommer stärkas mot dollarn under året). Men om du verkligen har sikte på ett speciellt rum, på ett speciellt hotell kan det nog vara en god idé att boka långt i förväg. Nedanför följer information om samtliga, nya som gamla, charterresor till Karibien vintern 2023 hos de 2 största (men inte nödvändigtvis mest prisvärda) aktörerna; Ving och Apollo. Observera att deras utbud ändrar sig så kolla in deras officiella sidor för dagsaktuellt utbud.

Observera också att det är billigare att undvika svenska resebolag som anordnar paketresor. Boka flyg och hotell separat online.
För vissa känns det dock tryggare att välja ett svenskt traditionellt charterbolag för långresan. Mer info om dessa nedan.

Resor till Karibien - tips och utbud

Resa till Karibien 2023 – Apollo och Ving

I skrivande stund är det följande resmål som är tillgängliga via resejättarna. Fler kan tillkomma (vi uppdaterar och skriver datum för uppdatering i så fall).

Apollo anordnar resor till: Dominikanska republiken, Trinidad och Tobago. Kuba och Mexiko (som dock i teknisk mening inte tillhör Karibien).

Nyhet inom charter
Ving presenterade för första gången för ett par år sedan den fransk/holländska ön St Marteen/St Martin i sitt utbud av resor till Västindien. Detta är en mycket mångsidig och vacker ö, med fantastisk shopping och starka kulinariska traditioner. Ön rekommenderas starkt för den som vill fira julen på en exotisk destination. I övrigt flyger Ving till Jamaica, Aruba, Dominikanska republiken och Mexiko (som alltså vare sig geografiskt eller kulturellt tillhör Västindien men marknadsförs som det i vissa sammanhang). Vings charter och kryssningar är dock överlag inte bland de billigaste alternativen.

kryssningar

Afro-Caribbean Travel (vi rekommenderar denna aktör starkt. De har varit med länge och ser alltid till såväl resenärens som resmålets bästa. De har också ett starkt miljötänk) ser ökad efterfråga på upplevelser och lanserar kryssningar i Karibien och Indiska Oceanen som kan kombineras med landarrangemang på populära destinationer som till exempel Kuba, Barbados och Seychellerna. Resorna sker med rederierna MSC Cruises och Variety Cruises.

Läs mer: https://afro-caribbean.se/resor/kryssningar/

Apollo storsatsar och är numera en av de större aktörerna med kryssningar mot den svenska marknaden. Framförallt gillar vi deras segelfartyg!

Ön Tobago

Kryssningar till långväga destinationer är kanske den reseform som ökar snabbast i Sverige. I en lång rad av juveler vad det gäller kryssningar runtom i världen så har sedan länge Västindien varit kronjuvelen. Ving har ingått i ett spännande samarbete med Royal Caribbean Cruise Lines och kan nu erbjuda kryssningsresor till såväl södra som östra och västra Karibien. De flesta kryssningar utgår från Fort Lauderdale, Miami och Port Canavaeral. I den stora kryssnings-flottan som Royal Caribbean Cruise Lines ståtat med ingår bland annat två av världens absolut största kryssningsfartyg, Oasis of the Seas och Allure of the Sea.

I Vings utbud av kryssningsresor ingår också Celebrity Cruises-flottan som bland annat seglar till Puerto Rico, Jamaica, Bahamas och St. Martin samt St. Maarten

Tobago är mest populärt

Populäraste resmålen till Karibien i fjol var Tobago. Den traditionellt sett mest populära destinationen i Västindien (för svenska resenärer) under julen är för övrigt Kuba. December är dock en av de svalaste månaderna på Kuba, om än för det mesta helt okej!

Personligen anser vi att Bahamas är ett riktigt bra resmål under julen och nyår.

Huvudsaken är dock förstås att man kommer iväg på en resa till Västindien där det väntar starka upplevelser, god mat och sol på så gott som varenda liten ö.