Saba

På alla sätt utom ett, är Saba, ”Västindiens drottning”, en väldigt liten ö. Den nästan kvadratiska ön mäter till exempel bara ungefär fyra kilometer från både norr till söder och väster till öster. En annan sak är att ön bara har cirka 2000 invånare. Flygplatsen – ja det finns faktiskt en på ön – har en landningsbana som mäter mindre än 300 meter (och dessutom stupar rakt ner i havet!). Det enda som är ”stort” med Saba är toppen på den vulkan som är ursprunget till att ön existerar. Toppen av vulkanen Mount Scenery, som i allra högsta grad är aktiv, ligger på 887 meters höjd. På den magiska bilden nedan ser man vilket vackert men prekärt läge huvudstaden The Bottom befinner sig i…

Saba The Bottom

Saba har inte många tusen besökare varje år, vilket gör att du, om du besöker ön, inte främst blir sedd som en turist utan som en del av livet på ön. Det gör Saba till en helt annorlunda plats är exempelvis grannöarna Sint Maarten och Antigua.

Kultur

De flesta av de omkring 2000 invånarna på Saba ingår ett mindre antal familjer. Kort sagt kan man säga att det inte finns särskilt många efternamn i cirkulation på ön. Familjerna har ett gemensamt arv från det holländska, det skotska och det västafrikanska. Kulturen är avslappnad och tempot är lågt.

Så reser du hit


Med en landningsbana på 396 meter finns ingen möjlighet för flygbolagen att erbjuda internationella flyg till Saba. Det går några avgångar om dagen med propellerplan från Sint Eustatius och Sint Maarten samt några helikopterflyg från Anguilla och Antigua, men de flesta som tar sig till Saba gör det genom färjan från Sint Maarten. Till Sint Maarten flyger du förslagsvis från Amsterdam.

Sabas flaggaKorta fakta om Saba

Visum och vaccinationer

Eftersom Saba är en del av Nederländerna gäller samma regler för inresa som om du skulle flyga till Amsterdam. Du behöver bara ha ditt pass med dig. För vaccinationer kan skydd mot hepatit A rekommenderas.

Priser

Med begränsade kommunikationer blir det automatiskt så att prisnivåerna skjuter i höjden för vissa varor och tjänster. Mat och dryck är dock inte direkt dyrt med svenska ögon mätt. Någon shopping är det inte tal om på Saba – för det ändamålet är någon av grannöarna ett bättre alternativ – och eftersom ön har en omkrets på bara några kilometer behöver du inte lägga ut för transporter.

Historik

För en sjöfarare som närmar sig Saba ser ön ut som ett trekantigt berg utan stränder. Det var förmodligen av den anledningen som det dröjde ända fram till år 1632 innan någon ens satte sin fot på ön. Ankomsten var dock inte direkt planerad. De första som kom till nuvarande Saba var en grupp brittiska sjömän vars skepp hade kantrat. Resterande del av 1600-talet och 1700-talet bytte ön ägare ett flertal gånger, men sedan 1816 har holländarna styrt över ön.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/ofQ7-dsIVmw[/framed_video]