Saint-Barthélemy är svenskön som blivit ett paradis för de rika och berömda på senare år. Ön som hör till ögruppen Små Antillerna gavs 1784 som en muta till Sverige av Frankrike i utbyte mot fria handelsrättigheter i Göteborg. St. Bart tillhörde därefter Sverige i nästan 100 år (ön såldes tillbaka till Frankrike 1878). Idag är inte arvet efter Sverige direkt överdrivet starkt, men huvudstaden heter Gustavia och är uppkallad efter dåvarande svenske kungen, Gustav III. I nationens flagga återfinns också tre välbekanta kronor… Man har dessutom starka band med vänorten Piteå och ön har bland annat besökts av Karl XVI och Silvia. Dessutom återfinns svenska namn i gator och restauranger, etc. I ärlighetens namn måste det dock tilläggas att när invånarna röstade om vilket land de vill tillhöra, Frankrike eller Sverige, lades det bara en röst på blågult…

Huvudstaden Gustavia

Kultur

Det brukade vara så att främlingar på flykt flydde till ön, som var en slags tillflyktsort för bland annat pirater (det sägs att det finns en gömd piratskatt någonstans i vikarna kring Anse de Gouvernaeur). Människor som var persona non grata drog sig till St.Barts då ön alltid haft en rik blandning av kulturer och seder, som bildade en slags ”skyddande barriär” för skygga element. Numera är det avslappnade men exklusiva jetset-livet med lyxbåtar i hamnen, butiker som säljer dyra märkesklockor samt fina restauranger och glamorösa nattklubbar som främst dominerar sinnebilden av ön. Fortfarande anländer det dock många hit som vill fly omvärlden, men på 2000-talet är det inte längre ökända kriminella som vill fly rättvisan – utan snarare kända filmstjärnor från Hollywood, som vill fly undan medierna, som tar sin tillflykt till ön.

Resa till Saint-Barthélemy


Flygplatsen är så liten att mindre flygplan inte kan landa här. Det vanligaste sättet att ta sig till St. Barths på är att flyga till grannön St. Maarten och därifrån ta ett mindre flyg, eller färjan som tar cirka en timme.
Det vanligaste och enklaste sättet är att boka en resa från Sverige till närliggande Sint Maarten och ta en dagstur till St. Barth. Flyg till Sint Maarten hittas via Supersaver.

Det rekommenderas att man hyr bil på St. Barts för att uppleva hela ön. Vägnätet är cirka 40 kilometer långt och vägarna är även lämpliga för mopeder och vespor. Det krävs dock att man har ett internationellt körkort för att hyra bil (det råder för övrigt högertrafik).

Om du hade tänkt åka runt amerikanska Thanksgiving, julen eller nyår så bör du boka minst ett år i förväg då ön under dessa perioder kryllar av rika amerikaner. Det är inte bara det att det är fullbokat dessa tider, skulle du mot förmodan få tag i ett hotellrum kommer det kosta mer än en guldskjorta…

Vi rekommenderar annars att man bokar hotell via Hotels.com som är den genomgående billigaste hotell-aktören. Du kan boka hotell till de bästa priserna här.

Shopping och priser på St. Barths

St BarthödlaOm du nödvändigtvis känner dig tvingad att shoppa i någon av de exklusiva märkesbutikerna så gör det under maj eller oktober då det vanligtvis är utförsäljning. Priserna är som dyrast på det mesta under vintermånaderna.

Taxi är ganska dyrt och det kör heller inte några taxi-bilar under nattetid.
De finare restaurangerna har förstås relativt höga priser, men det finns flertalet mindre brasserier där man kan äta lunch eller middag för mycket överkomliga priser.

Fakta om Saint-Barthélemy

Visum och Vaccinationer

Som nordisk medborgare behöver man inte ansöka om visum för att resa till St. Barts.
Det rekommenderas att du vaccinerar dig mot hepatit A även för kortare vistelser på ön. Stannar du längre än 3 veckor rekommenderas också vaccinationer mot hepatit B och tyfoid.

Historik

Hamn under nattetid Saint-Barthélemy levde länge i skuggan av sina mer kända grannar, men den amerikanska lyxturismen har gjort att allt fler är medvetna om öns existens och kallas i USA för ”Europas karibiska huvudstad”.

År 2007 bröt man sig loss från Frankrike och är numera i princip självständiga, och tillhör inte Euro-zonen som så många andra franska öar i Västindien. Det svenska styret på ön syns främst i namn på gator, restauranger, etc. Dessutom vajar det en hel del blågula flaggor på St. Bart, och på kullarna som omger huvudstaden Gustavia ståtar ruinerna av tre svenska fort.

Ön upptäcktes av Columbus 1493 och döptes efter hans bror Bartolomeo. De första franska kolonisatörerna anlände 1651.

Man spekulerar i att ön blivit ett tillhåll för jetset-människor efter att mångmiljonären David Rockefeller (en av de rikaste människorna som någonsin funnits) köpte en villa på St. Barts 1957.

Sevärdheter

La Maison Rouge Saint BarthélemySom tidigare nämnt finns här en hel del exklusiv shopping och fina gourmetrestauranger, och nattlivet är spännande. Ännu mer roligt för en svensk lär det dock vara att besöka någon av de svenska minnesplatserna, som de tidigare nämnda fort-ruinerna.

Stränderna är ypperliga och platsen är ett paradis för den som gillar att dyka bland korallrev och sjunkna segelbåtar.

Många gillar också att bara sitta och titta på stora lyxbåtar i hamnen. Det anordnas också härliga segelturer, bland annat från hamnen i Gustavia.

Ska du bara besöka en restaurang på din vistelse på ön besök Le Select som inte bara serverar god och ganska billig mat utan också har ett svenskt tema med bilder på kungaparet, svenska flaggan och så vidare. Det känns mycket exotiskt att äta i en ”svensk” miljö på en exklusiv liten ö mitt i karibiska havet.

Karta över Saint-Barthélemy

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/a6bzsZQle4A[/framed_video]