Saint Lucia

Under många decennier har bananer varit Saint Lucias huvudnäring. Så är det inte längre. Turismen har nämligen tagit över. Saint Lucia är numera faktiskt ett av de populäraste resmålen i Karibien för dem som vill bo extra lyxigt på all inclusive-hotell. Ett antal av de resorts som alltid får högsta betyg bland hotellanläggningarna i Karibien ligger på Saint Lucia. Högst betyg av alla lyx-resorts 2013-2014 har Anse Chastanet som är en gigantisk anläggning där lugnet, romantiken och den vänliga personalen står i centrum. Anse Chastanet har vare sig Wifi, telefoner eller TV, allt för att förstärka den romantiska och avslappnade stämningen.  Överlag är detta den mest populära Västindiska ön för smekmånader. Vill du imponera på din kille eller tjej på Alla Hjärtans Dag slå till med en resa till denna romantiska ö! Fler tips Alla Hjärtans Dag.

Lyxresort

Castries är huvudstad på Saint Lucia. Här ligger en av de absolut bästa hamnarna i Karibien och staden är därför ett populärt stopp för de många kryssningsfartyg som går kors och tvärs över Karibien. Vid Pointe Seraphine, där fartygen dockar, finns också en av de bästa shoppingcentrumen på de karibiska öarna. Garanterat taxfree, garanterat billigt.

Dock är det många som anser att stränderna här inte riktigt håller karibisk standard och att havet, likt landets flagga, är mörkare blå än typiskt västindiskt turkost. Därmed inte sagt att stränderna inte håller hög standard förstås…

Kultur

Kulturen på Saint Lucia är traditionellt karibisk. Calypso och jazz är musikstilarna i fokus. Maten är en härlig blandning av det europeiska, västindiska och västafrikanska köket. Grönsaker är en stapelvara och öns färska och ekologiska grönsaker förvandlar varje måltid till en fest. Här äter man gott!

Så reser du hit


Saint Lucia är en populär destination bland amerikaner. Det gör att det finns en mängd flyglinjer till Saint Lucia från USA. Om du vill flyga till Saint Lucia från Sverige gäller det att du först flyger till London-Gatwick (reguljärt) alternativt Frankfurt eller Paris-Orly (båda charter). Den största flygplatsen på Saint Lucia är Hewanorra International Airport. Flygplatsen ligger längst i söder på ön. Till Castries är det cirka sex mil. Flygtiden till Saint Lucia från London är knappt nio timmar.

St. Lucias flaggaKorta fakta om Saint Lucia

Visum och vaccination

Det behövs inget visum för att resa till Saint Lucia, oavsett om du kommer till landet med flyg eller kryssningsfartyg. Det är dock alltid bra att kunna visa upp en hemresebiljett alternativt en biljett för fortsatt resa.

För vaccin gäller att ett skydd mot hepatit A alltid rekommenderas. Vaccination mot tyfoid behövs bara om du planerar att stanna under en längre tid och dessutom ska spendera en del tid utanför turistområdena.

Bergiga St. Lucia

Priser

Den allmänna prisnivån på Saint Lucia är mycket låg. En öl kostar omkring motsvarande 15 kr och en bättre middag med tre rätter kostar sällan mer än 150 kr. Notera dock att det här är genomsnittspriser. I huvudstaden Castries finns ett ganska rikt utbud av shopping. Framför allt handlar det om lite lyxigare butiker i anslutning till färjelägena.

Historik

Saint Lucias första bosättare var den franske piraten Francois El Clerc som anlände till ön under 1550-talet. Under många år var han och hans våldsamma kumpaner ensamma på ön. Det var först i början av 1600-talet som den riktiga kolonisationen startade. Det var holländarna som kom först. Sedan kom engelsmännen och därefter följde fransmännen. Engelsmän och fransmän har som bekant en historia av att inte riktigt dra jämnt skägg och det uppstod således en mängd skärmytslingar genom århundradena. Britterna gick dock, som vanligt, segrande ur de flesta och sedan 1814 ingår Saint Lucia i det brittiska samväldet. Saint Lucia är dock sedan 1979 en självständig stat.

Karta 

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/vDebwXR3tG0[/framed_video]