Saint Martin

Det franska arvet ger en härlig krydda till den karibiska pärlan Saint Martin. Öns utbud av exklusiva nöjen och en ännu mer exklusiv shopping är världsberömt och det finns inte en strand som inte kunde pryda en resekatalog. Längs strandpromenaden i huvudstaden Marigot är det som att tiden har stått stilla sedan många år tillbaka. Att strosa omkring i Marigot är som att förflyttas 40-50 år tillbaka i tiden till den franska rivieran under dess gyllene period.

Strand Saint Martin

Saint Martin är den franska delen av ön med samma namn. Den andra delen står under den nederländska kronan och går under namnet Sint Maarten. Den franska sidan har cirka 37 000 invånare, varav cirka 6000 är bofasta i Marigot.

Kultur

Det franska kolonialarvet är mycket tydligt på Saint Martin. Här råder ett aristokratiskt lugn och tempot är lågt. Längs de få gatorna i Marigot ligger designerbutiker på rad. Köket är en skön blandning av det franska medelhavsköket och det karibiska köket.

Så reser du hit


Saint Martin är en av de öar i ögruppen Leewardöarna som har bäst kommunikationer med omvärlden. Saint Martin har två flygplatser, en på den franska sidan och en på den nederländska. Flygplatsen i Grand Case på franska sidan är dock enbart till för trafik med propellerplan till angränsande öar. För internationella flyg är det Princess Juliana International Airport som gäller. Flygplatsen har anslutningar till bland annat Paris och Amsterdam. Flygtiden från Paris till Saint Martin är cirka 9 timmar. Vi rekommenderar att du hittar flyg via Supersaver, som har bäst priser och störst utbud.

TrikolorenKorta fakta om Saint Martin

Visum och vaccinationer

Eftersom Saint Martin är lika franskt som Paris behöver du inget visum för att resa till ön. Ett giltigt pass är det enda du behöver.

Leewardöarna i östra Karibien är betydligt ”säkrare” än öarna i västra Karibien. Det är dock alltid klokt att ordna vaccination mot hepatit A innan avresan.

Priser

Saint Martin är en dyr ö att semestra på. Det har främst att göra med öns lite mer exklusiva status som turistdestination. Det går dock att göra ordentliga fynd när det gäller märkesvaror. Ofta betalar du bara halva priset jämfört med i Europa. En trerätters middag för två på en bättre restaurang kostar från 40 euro och uppåt. En öl på en bar eller restaurang går på mellan 3-4 euro. För transporter kan taxi eller hyrbil rekommenderas. Att åka taxi på Saint Martin är faktiskt inte särskilt dyrt. För hyrbil får du dock räkna med ungefär samma prisnivå som i Sverige.

Historik

Redan omkring år 800 e.Kr. kom de första bosättarna till ön. Det var arawakindianerna som var först. Karibierna kom strax därefter. Vid Christopher Columbus andra resa landsteg han på ön och gav den namnet Isla de San Martín, det vill säga det namn som lever kvar än idag, fast i andra former. Mellan början av 1600-talet och ända fram till 1816 var sedan ön föremål för otaliga konflikter mellan framför allt fransmännen och holländarna. Först 1816 lugnade de båda kombattanterna ner sig och ön delades i två territorium.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/ktGHjfmOueI[/framed_video]