Saint Vincent och Grenadinerna

Saint Vincent och Grenadinerna är ett pärlband av öar och skär, var och en mer paradisisk än den andra. Denna önation är mycket populär bland seglare och besökare intresserade av dykning i världsklass. Dessutom rankas nationen nästan alltid som nummer ett när det gäller exklusiva platser att gifta sig på.

Härliga öar i Västindien

En del av öarna i öriket Saint Vincent och Grenadinerna är öppna för alla besökare, medan andra är privatägda. En av de mest exklusiva öarna är Mustique, som är semesterhem för några av de mest berömda, men också mest folkskygga personligheterna i världen.

Huvudstaden Kingstown på den största ön Saint Vincent är en sprudlande stad som bjuder på mängder av nöjen och shopping, trots sin lilla storlek. Det bor bara omkring 25 000 i staden. Det mesta av nöjeslivet och shoppingen är centrerad kring strandpromenaden.

Så reser du hit


Flygplatsen på Saint Vincent ligger bara någon kilometer utanför huvudstaden Kingstown. Flygplatsen tar emot flyg från ett antal av de övriga öarna i Karibien men någon interkontinental trafik går inte från flygplatsen. För att flyga till Saint Vincent är det smartast att först flyga till Barbados. I slutet av 2013 kommer den nya flygplatsen Argyle International Airport några kilometer österut från Kingstown att stå klar. Denna flygplats kommer att ha en mer internationell prägel.

Grenadinerna och St Vincents flaggaKorta fakta om Saint Vincent och Grenadinerna

Visum och vaccination

Visum är inte krav för att beviljas tillträde till landet. Passet räcker gott som identitetshandling. Viktigt är dock att du kan visa upp en biljett för hemresa eller genomresa. Alla som reser till Saint Vincent bör vara vaccinerade mot hepatit A. För längre vistelser kan det vara bra att komplettera med vaccin mot tyfoidfeber och tuberkulos.

Priser

Det är svårt att tala om en generell prisnivå för Saint Vincent och Grenadinerna. En del av av öarna är ytterst exklusiva och riktar sig till besökare med stora plånböcker, medan andra (bland annat huvudön Saint Vincent) riktar sig till alla besökare. Som riktpriser för Saint Vincent med huvudstaden Kingstown kan sägas att en öl kostar i genomsnitt motsvarande 15 kr, en trerätters middag ligger på mellan 200-300 kr och en flaska vatten sällan kostar över tio kronor.

Historik

Fram till år 1719 lyckades ursprungsbefolkningen på Saint Vincent hålla alla kolonisatörer från Europa borta från ön. År 1719 bröt dock franska kolonisatörer från Martinique igenom försvaret och började odla upp ön från kust till kust. Den bördiga jorden gav fransmännen stora förtjänster, men tyvärr för deras del innebar förlusten i det sjuåriga kriget att britterna sedan tilldelades ön. Saint Vincent och Grenadinerna har sedan varit i brittisk besittning sedan 1783. År 1979 beslutades dock att landet skulle bli självständigt.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/8lx-ZQ6rGT4[/framed_video]