Sint Eustatius – Statia

Sint Eustatius, eller Statia som ön kallas av invånarna själva, är en av de bäst bevarade hemligheterna i den karibiska övärden. Med endast omkring 4000 invånare och en areal på 21 kvadratkilometer är Sint Eustatius en liten ö på många sätt och den har fram tills alldeles nyligen legat långt under turismens radar. De senaste åren har turismen dock ökat kraftigt. Två av anledningarna för detta är att ön kan skryta med några av de vackraste stränderna i Karibien och att ön är hem för två fantastiska nationalparker.

Statia

Oranjestad är huvudstad på ön. Här bor omkring 1000 invånare. Namnet kommer från den holländska Oraniendynastin (Oranje på holländska). Nöjes- och restaurangutbudet är fokuserat till strandpromenaden och de hotell som ligger där. Några större möjligheter till shopping finns dock inte.

Kultur

De omkring 4000 invånarna på Sint Eustatius är levnadsglada och festglada. Få andra öar i Karibien har en sådan mängd officiella festivaler som just Sint Eustatius. Kulturen är en blandning av det ordnade holländska med det avslappnade karibiska – en härlig kombination!

Så reser du hit


F.D. Roosevelt Airport är öns flygplats. Eftersom den enbart har kapacitet för propellerplan, finns endast anslutningar till närbelägna öar. För att resa till Sint Eustatius behöver du först ta dig till Saint Martin/Sint Maarten. Flygplatsen Princess Juliana Airport har flera anslutningar till Europa, bland annat Amsterdam.

Statias flaggaKorta fakta om Sint Eustatius

Visum och vaccinationer

För medborgare inom Schengenområdet (däribland svenska medborgare) behövs inget visum för inresa till Sint Eustatius. Notera dock att du inte får stanna mer än 30 dagar utan att ha visum. Vad gäller vaccinationer kan skydd mot hepatit A rekommenderas. I övrigt föreligger ingen ökad risk för andra sjukdomar.

Priser

Prisnivån på Sint Eustatius är relativt hög. En bättre middag för två på restaurang kostar från motsvarande 500 kr och uppåt. En öl kostar mellan 30-40 kr. Det isolerade läget och den låga egna efterfrågan är två faktorer bakom den höga prisnivån.

Historik

Det var Christopher Columbus som upptäckte Sint Eustatius. Året var 1493. Under närmare tvåhundra år var ön sedan föremål för mängder av misslyckade koloniseringar. Det var först i slutet av 1600-talet, då det Nederländska Västindiska Kompaniet flyttade fram sina positioner, som ön koloniserades på riktigt. Under 1700-talet var Sint Eustatius centrum för handel med vapen i Karibien och den lilla nationen gick då under namnet Golden Rock. Sedan 1784 har Sint Eustatius varit en koloni under den Nederländska kronan och sedan 2010 är ön i princip självstyrande.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/wBIFhKD7MX8[/framed_video]