Sint Maarten

Den franska delen av den för Nederländerna och Frankrike gemensamma ön St Martin är en gammaldags plats, där det koloniala fortfarande lever i högsta grad. Den nederländska delen, som går under namnet Sint Maarten, är raka motsatsen. Sint Maarten är en modern turistö, där det gamla arvet på många sätt har fått ge vika för det moderna. I största staden Philipsburg och på de andra orterna på ön finns ett stort utbud av restauranger, taxfree-butiker, casinos och andra nöjesställen. Sint Maarten är också känt för att kunna erbjuda ett stort antal äventyr på, i och under vattnet.

St Marteen panorama

Huvudstaden på Sint Maarten är Philipsburg. Staden ligger vackert direkt på stranden, som är en av de bästa på hela ön. En annan noterbar strand på ön är Maho Beach. Denna strand är dock framför allt känd för att landningsbanan på Princess Juliana Airport ligger precis invid. Den korta landningsbanan gör att planen passerar bara 15-20 meter över huvudena på badgästerna.

Kultur

Sint Maarten är nästan helt och hållet exploaterat för turismen och av det karibiska arvet finns inte mycket kvar, förutom den otvungna vänligheten. Var du än beger dig kommer du att möta vänliga ansikten.

Så reser du hit


Sint Maarten är en de få öar i ögruppen Leewardöarna som har internationella flygförbindelser. Air France flyger till ön från Paris-Charles de Gaulle. KLM flyger från Amsterdam. Flygtiden från Europa är cirka 9 timmar. Från flygplatsen är det bara cirka 5 km till huvudstaden Philipsburg. Flyg bokas enklast på Supersaver. En rekommenderad utflykt gör ni lämpligen till den exklusiva grannön St. bart, som hörde till Sverige under nästan ett sekel.

Sint Maartens flaggaKorta fakta om Sint Maarten

Visum och vaccinationer

Det krävs inget visum för inresa till Sint Maarten. Den holländska delen av ön är nämligen en officiell del av Nederländerna på samma sätt som exempelvis Amsterdam. Vad gäller vaccinationer bör du ordna skydd mot hepatit A.

Priser

Prisnivån på Sint Maarten är, precis som på den franska delen av ön, ganska hög. Mat och dryck och transporter är inte lika billigt som i andra delar av Karibien. En öl kostar normalt mellan motsvarande 30-40 kr. En bättre trerätters middag (utan dryck) kostar från 400-500 kr och uppåt. När det gäller kläder och lyxprodukter är priserna dock i stället mycket låga. Du kan göra stora fynd i taxfree-butikerna i Philipsburg.

Historik

På sin andra resa över Atlanten landsteg Christopher Columbus på ön den 11 november 1493. Denna dag, då som nu, är helgonet Martins dag och följaktligen namngav Columbus ön efter honom. Genom århundradena har framför alla britter och fransmän kämpat om herraväldet över ön. Redan 1648 delade man dock upp ön, men denna uppdelning respekterades inte fullt ut förrän år 1816.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/SCIJ0F62og4[/framed_video]