Trinidad och Tobago – en resa till en annan värld

Många som har besökt flera platser i Karibien menar att Trinidad och Tobago är själva hjärtat i den paradisiska övärlden. Trinidad och Tobago fullkomligen sjuder av liv och bjuder besökarna på alla tänkbara upplevelser, nöjen, kultur och äventyr. Vissa av nationerna i Karibien har exploaterats till fullo för turismen, men Trinidad och Tobago har till stor del kunnat bevara sin alldeles egna karaktär.

Trinidad är berömt för sin spektakulära natur och sitt rika djurliv, sin livsglädje och musikarv (som till exempel Calypso). Om du vill ha mer än sol och bad, om du vill krydda din resa med lite äventyr och nya upplevelser rekommenderas Trinidad varmt. Exempel på äventyr man kan uppleva på Trinidad:

Vacker strand

Huvudstaden i Trinidad och Tobago är Port of Spain. Staden är en fantastisk smältdegel av karibiska kulturer och är en fascinerande plats att besöka. Dessutom är shoppingen bland de bästa i hela den karibiska övärlden.

Kultur – Karibisk Yin och Yang

Trinidad och Tobago är ett örike (bland de sydligaste i den karibiska övärlden) som består av två större öar och ett 20-tal mindre (det tar för övrigt under 3 timmar att resa från den ena huvudön till den andra med färja). Trinidad är den större av de två öarna. Det är här den största delen av befolkningen bor och det är här som tempot är som högst. En sak du inte får missa vid ett besök är öns världsberömda festival (som inte för intet kallas ”The Greatest Show on Earth”) som arrangeras en tid före påsk varje år. Tobago är raka motsatsen till Trinidad. Här råder ett majestätiskt lugn.

Så reser du hit


Trinidad och Tobago har varit en populär turistdestination under många år och landet tar varje år emot turister från hela världen. De flesta landar på Piarco International Airport, som är den största flygplatsen på ön Trinidad. I Europa går de flesta flygen från London-Gatwick. Till huvudstaden Port of Spain är det cirka 25 km.

På Tobago heter flygplatsen A.N.R Robinson International Airport. Från Europa kan du flyga från Frankfurt, London-Gatwick och Stockholm-Arlanda (charter från december 2013).

Från december till mars 2014 så är Tobago den mest bokade resan till Karibien via Apollo, med Dominikanska Republiken på andra plats, följt av Kuba. Charter till Karibien är en trend som bara växer.

Trinidad och Tobagos flaggaKorta fakta om Trinidad och Tobago

Visum och vaccination (vaccination rekommenderas för Trinidad, men inte Tobago)

För inresa till Trinidad och Tobago krävs inget visum. Det enda du behöver komma ihåg är när du ska resa till dessa öar är passet samt att du ska kunna visa upp en giltig biljett för vidarefärd eller hemresa.

Vad gäller vaccination gäller lite annorlunda rekommendationer än för andra länder i Karibien. Det är framför allt landets närhet till Latinamerika som är anledningen till detta. Alla resenärer till Trinidad (obs, detta gäller inte för Tobago) bör vara vaccinerade mot gula febern och hepatit A. Om du ska spendera en längre tid med ortsbefolkningen på Trinidad och till exempel äta mat från lite enklare inrättningar bör du komplettera med vaccination mot tyfoidfeber.

Priser

Det är billigt att semestra både på Trinidad och på Tobago. Mat och dryck är billigt, transporter är billiga och kläder är billiga. En öl på en bar kostar sällan mer än motsvarande 15 kr och du kan få en trerätters middag på en bra restaurang för så lite som 150 kr. En taxiresa på 5 km kostar cirka 25 kr och ett par märkesjeans kostar sällan mer än 300 kr. Ett riktigt bra prisindex råder här med andra ord.

Historik

Trinidad strand

Arawaker och karibier var bofasta på båda öarna långt före det att spanjorerna steg i land. Som vanligt när spanjorerna var i farten i Karibien fick ursprungsinvånarnas historia ett abrupt slut. Båda öarna var sedan i spansk besittning under långa perioder ända fram till 1797. Då klev nämligen britterna in på arenan. År 1802 blev Trinidad formellt en brittisk koloni. Tobago följde 1814. År 1962 blev Trinidad och Tobago en självständig stat.

Vad kommer då namnet på staten ifrån? Jo, trinidad är spanska för ”treenighet” och tobago är spanska för tobak. Ön fick med största sannolikhet detta namn då den är formad som en cigarr.

Fler tips och kuriosa

Om du besöker regnskogen för lite vandring på till exempel den berömda vandringsleden Gilpin trace gör det med en guide. Annars riskerar du att missa en massa fantastiska upplevelser.

Bortanför regnskogen ligger ett kakaoplantage vid namn Tobago Cocoa Estate.

I närheten ligger också ett vackert vattenfall som det är en härlig upplevelse att ta ett dopp i!

Den lokala dansen som kan bevittnas på ett flertal nattklubbar på är minst sagt sexuellt frisinnad (vilket även gäller mentaliteten överlag på dessa öar). Dansen som kan beskrivas som någon form av karibisk Twerking kallas för grinding eller winding och är inget att bli nervös över även om man är en stel nordbo…

 Karta


Visa större karta

Video