Turks- och Caicosöarna

Det brittiska territoriet Turks- och Caicosöarna var i det närmaste okänt till och med bland invånarna i den karibiska övärlden fram till bara några decennier sedan. Det betyder att Turks- och Caicosöarna är en plats där stränderna är orörda och där den autentiska kulturen inte har blandats ut särskilt mycket med det västerländska. På ön Providenciales har dock turismen satt ordentlig fart. Här ligger lyxiga hotell- och nöjesanläggningar, golfbanor och lyxiga butiker.

Kryssning Turk Islands

Huvudstaden på Turks- och Caicosöarna är Cockburn Town. Lite intressant är att staden ligger på ön Grand Turk, som är en mikroskopisk ö om man jämför med de 30-talet öar som utgör ögruppen Caicosöarna.

Kultur

När det gäller musik är Turks- och Caicosöarna framför allt känt för den unika ripsaw-musiken som bygger på användning av sågar och skruvmejslar. Som ackompanjemang använder man gärna maracas, congatrummor och dragspel. Turks- och Caicosöarna är också kända för fantastiska hantverk av halm. En given souvenir från öarna är en korg eller en hatt av halmstrå.

Så reser du hit


Providenciales International Airport är den internationella flygplatsen på Turks- och Caicosöarna. Flygplatsen ligger på ön Providenciales lägst i väster i ögruppen. Flygplatsen har anslutningar till London-Heathrow och ett antal destinationer i USA. Mellan Providenciales och Grand Turk går mindre propellerplan med jämna mellanrum under dagarna.

Turk Islands flaggaKorta fakta om Turks- och Caicosöarna

Visum och vaccinationer

Det behövs inget visum för att resa till Turks- och Caicosöarna. Det enda som behövs är ett giltigt pass och en biljett för hemresa alternativt fortsatt resa. Vad gäller vaccination kan det rekommenderas att du ordnar med skydd mot hepatit A och hepatit B.

Priser

Prisnivåerna på Turks- och Caicosöarna är hög. En trerätters middag för två kostar sällan under motsvarande 500 kr och en öl på restaurang kostar omkring 30 kr. På grund av den höga allmänna prisnivån är shoppingen kanske inte så intressant för oss svenskar. Ett par märkesjeans kostar till exempel minst 900-1000 kr.

Historik

Omkring 1680 anlände ett antal saltsamlare till Grand Turk och grundade en bosättning. Någon större kolonisation var det dock inte tal om. Den började i stället ske under tiden för den amerikanska revolutionen, då många av lojalisterna flydde fastlandet för säkra hamnar i Karibien. Något senare kom sedan britterna och lade öarna under den brittiska kronan som en del av Bahamas. Under en tid var öarna sedan faktiskt en del av den brittiska kolonin Jamaica. Sedan 1976 har Turks- och Caicosöarna varit ett territorium med visst självstyre.

Själva namnet på öarna är minst sagt intressant. ”Turks” kommer från det engelska namnet för melonkaktus, som är Turk’s cup cactus (toppen ser ut som en turkisk fez), medan ”Caicos” kommer från den lucayanska termen caya hico, som betyder ungefär ”rad av öar”.

Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/knbjMK4ospg[/framed_video]