Västindien – en introduktion till och fakta om de Västindiska öarna

Västindien, eller Karibien som området också kallas, är en samling öar av olika storlekar i havet mellan Sydamerika och Nordamerika. Antalet öar och skär uppgår till närmare 700 stycken men det är långt ifrån alla som är bebodda.

Strand i Västindien

Genom åren har ett antal nationer varit flitiga med att både utforska och kolonisera den karibiska övärlden, däribland även nationer som Sverige och Danmark. Det skandinaviska inflytandet är idag dock obefintligt. När ön Saint-Barthélemy, som tillhörde Sverige mellan 1784 och 1878, genomförde en folkomröstning om man skulle tillhöra Frankrike eller Sverige så lades bara en (!) röst på Sverige. I stället är Karibien idag en produkt av i huvudsak fyra kolonialvälden, nämligen det spanska, det brittiska, det franska och det holländska, tillsammans med traditioner, seder och bruk från Västafrika.

Fakta om det Karibiska havet

Karibiska världsdelen, kartaDet Karibiska havet (som även går under benämningen den Karibiska sjön) är den södra delen av det Amerikanska Medelhavet. Via sundet Yuactánkanalen så förenas havet med den Mexikanska golfen. På sin djupaste plats, Caymangraven, är det hela 7686 meter till botten! Den Karibiska sjön var helt okänd för européer fram till en viss Columbus, som i sitt sökande efter en sjöväg till Indien, anlände 1492.

Havet utgör nästan 10 % av världens korallrev. En del av öarna som ligger utspridda i havet är rester av korallrev, men de flesta har sitt ursprung i vulkaniska aktiviteter. På denna del av jorden finns det nämligen ett flertal vulkaner och under de senaste 5 seklen räknar man med att området har drabbats av ett dussintal kraftiga jordskalv.

Pirater, slavar och handel

Piratskeppet Den Svarta PärlanChristopher Columbus var den som upptäckte de flesta av Karibiens öar och han är även den som har namngett majoriteten av dem. Upptäcka är dock kanske fel ord. De flesta av de större öarna i Karibien var redan befolkade av indianstammar vid tiden för Columbus landstigningar. Liksom blev resultatet i stora delar av Sydamerika blev dock spanjorernas intåg även i Karibien mindre lyckosamt för indianstammarna.

Under 1500-talet och i princip också hela 1600-talet var Karibien ett laglöst land. Vissa öar var faktiskt rena piratnästen. Samtidigt började vissa nationer göra anspråk på delar av övärlden dels för att bygga upp handelsplatser halvvägs till den nya världen, och dels för att utnyttja de goda förutsättningarna för odlingar. Holländare, fransmän, britter och spanjorer utkämpade många bittra slag om de små paradisöarna i havet.

Kolonialstrukturerna började sedan sätta sig under slutet av 1700-talet, men när kolonialmakterna hade slutat kriga sinsemellan fick man i stället en ny fiende. Det skedde nämligen slavuppror på i princip varje ö och många gånger lyckades slavarna sätta sig upp mot överheten. Slaveriet avskaffades sedan under 1800-talet. Under stora delar av 1900-talet har det främst varit jordbruket som har varit den största näringen i Karibien, men under slutet av förra århundradet började ekonomin diversifieras. Idag vallfärdar turister från hela världen till paradisöarna för mer exklusiva semestrar och denna lyxturism utgör en betydande del av flera av de karibiska nationernas BNP.

Den karibiska kulturen

Var och en av staterna och territorierna i Karibien har sin egen karaktär. Gemensamt för alla är dock att det finns en tydlig karibisk kultur som lever och frodas. Den karibiska kulturen är centrerad kring musik och dans, med traditionella festligheter, traditionell mat och en hel del symbolik. Merparten av de kulturella traditionerna härstammar från de slavar som under 1600- och 1700-talet fördes till öarna för att arbeta på plantager. Trots influenser från andra länder och en allmän modernisering är traditionerna på intet sätt på väg att försvinna.

Prisindex och tips på att resa på en budget.

Tropiska stränder, korallrev och regnskogar

Grönt hav med palmträd i förgrundenMajoriteten av öarna i Karibien har ett tropiskt klimat med små variationer i temperaturen sett över året. Det är helt enkelt alltid varmt! En del av öarna kan dock drabbas ganska hårt av de årliga orkanerna.

Alla öar i Karibien kan bjuda på fantastiska stränder. Den klassiska bilden av en kritvit strand med turkosblått vatten är helt sann. Vattnet är klart och många av stränderna kantas av korallrev vilket gör att möjligheterna till äventyr under vattnet är fantastiska! Hotellen ligger ofta precis vid stranden. Detsamma gäller för restauranger, barer och butiker.

Det är dock inte bara strandliv som är i fokus i Karibien. Många av öarna kan bjuda på rika naturupplevelser inåt land. Regnskogar alternativt lummiga lövskogar täcker öarnas inland och här finns en stor mängd arter av både växter och djur som inte finns någon annanstans. Det är minst sagt en otrolig upplevelse att gå på vandringar och strosa förbi kanelträd, vulkaner, kokospalmer och kakaoträd.

De Västindiska öarna – fakta om stater och territorier

Västindien omfattar 13 självständiga stater. Dessa är som följer: Antigua och Barbuda, Bahamas, Barbados, Kuba, Dominica, Grenada, Dominikanska Republiken, Haiti, Jamaica, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, samt Trinidad och Tobago.

Flera av dessa stater är dock fortfarande på många sätt beroende av sina forna kolonialherrar, inte minst när det gäller ekonomin och det militära. Till dessa självständiga stater kan vi lägga 16 territorier av olika status. För de flesta territorier gäller att de faktiskt är en del av det land de tillhör. Om man exempelvis flyger mellan Paris och det franska territoriet Saint Martin, så gör man helt enkelt en inrikesresa. Som svensk innebär detta bland annat att vi har samma rättigheter i dessa territorier som i vilket annat EU-land som helst.

Den Karibiska flagganKaribiens officiella flagga

Det Karibiska folkets flagga (”The Caribbean Peoples’ ”) avtäcktes officiellt i maj 2006. Blått är Karibiens kanvas, där himlen sömlöst smälter samman med havet i horisonten. Stjärnorna representerar de karibiska nationerna.

De guldfärgade stjärnorna står också som symboler för optimismen och den självlysande karaktären hos det karibiska folket. Den orangea bågen beskriver den tropiska solen, värmen och livfullheten som är allestädes närvarande i den västindiska själen.

Duvan är symbolen för kärlek och omtanke, den fångar friheten, harmonin och de fredliga dragen som kännetecknar regionen. Duvan var dessutom det första tecknet på liv och land som Columbus och hans män såg på sin jungfruresa till Den Nya Världen.

Interaktiv karta över de Västindiska öarna

[google_map]
Visa större karta [/google_map]