Saint Kitts och Nevis, eller Saint Christopher och Nevis (båda namnen är officiella), är en av de minsta östaterna i Karibien, både sett till den geografiska omfattningen och invånarantalet. Nationen består av två öar som båda är av vulkaniskt ursprung. Nevis är den mindre ön, men är ändå den som lockar den största andelen av turisterna.

Basserte

Huvudstaden i Saint Kitts och Nevis är Basseterre. Det är en av de äldsta städerna i Karibien i och med att den grundades redan 1627. Staden är en fantastisk färgklick belägen mellan havet och vulkanens lummiga bergssidor. De flesta byggnader i Basseterre är målade i spännande färger vilket ger staden en unik karaktär.

Så här reser du hit


Den största flygplatsen på Saint Kitts och Nevis ligger vid huvudstaden Basseterre. Här landar plan från framför allt USA och andra delar av Karibien. Den enda anslutningen till Europa är via London-Gatwick. För transfern in till Basseterre kan taxi rekommenderas. Flygtiden från London är cirka 8:45.

Nevis och Saint Kitts flaggaKorta fakta om Saint Kitts och Nevis

Visum och vaccination

Det behövs varken visum eller något speciellt turistkort för att få resa till Saint Kitts och Nevis. Det räcker alldeles utmärkt med passet.

Risken att drabbas av sjukdomar, såsom exempelvis hepatit B och tyfoid är i det närmaste obefintlig. Vaccination mot hepatit A rekommenderas dock för alla besökare. Det skadar heller inte om du kan ta med dig läkemedel mot turistdiarré.

Priser

Saint Kitts och Nevis är ett av de dyrare östaterna i Karibien att semestra i. En trerätters middag på en bättre restaurang kan kosta upp emot motsvarande 500 kr. Alkohol är inte heller särskilt billigt, även om genomsnittspriset på omkring 25 kr för en importerad öl är billigt med svenska mått mätt. Transporter är relativt billigt i sig, men också på grund av att alla avstånd på båda öarna är mycket korta.

Historik

Saint Kitts och Nevis har en historia som går tillbaka över 5000 år i tiden. Ungefär då kom nämligen de första bosättarna till öarna. Den mer moderna historien inleddes 1493 då Christopher Columbus (ständigt denne Columbus!) anlände till Nevis. Fram till början av 1700-talet var öarna föremål för ständiga konflikter mellan fransmännen, britterna och spanjorerna. Britterna gick till slut segrande ur striden år 1713.

Vad Saint Kitts/Saint Christopher kommer ifrån är enkelt att förklara. Kristoffer är helt enkelt de vägfarandes skyddshelgon och ”Kitt” var under 1700-talet en populär kortform för Christopher i den engelsktalande världen. Ursprunget till namnet Nevis är inte lika självklart. Nevis är en ombildning av det latinska ordet för snö, nives. I den katolska tron finns en festdag som är tillägnad jungfrun Maria (Dedicatio Sanctæ Mariæ ad Nives). Festdagen är till för att fira ett mirakel då det föll snö på kullen Esquilinen i Rom. Av någon anledning kom en för historien okänd person att tänka på den historien en dag under 1600-talet och ön fick sitt nuvarande namn.

 Karta

[google_map]
Visa större karta [/google_map]

Video

[framed_video column=”full-width”]http://youtu.be/kpqaP_PW_6o[/framed_video]